Aromatyczny chlebek cebulowy z majerankiem

Ten chleb jest niezwykle aromatyczny, bardzo smaczny, mięciuteńki, a jedzony jeszcze cieplutki z ulubionym smarowidłem wspaniale pieści podniebienie puszystym miękiszem, cebulką i ziołami. Skóreczka chrupie, miękisz rozpływa się w ustach. To zdecydowanie NAJLEPSZY drożdżowy chleb, jaki w życiu upiekłam :) Chleb został upieczony w ramach akcji "Upiecz Smakowity Chleb!", której patronem są Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" , producent margaryny "Smakowita".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
75
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
110


Chleb:
600g mąki pszennej tortowej
280 - 300ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
2 łyżki oleju
50g posiekanej, białej cebulki
2 łyżki prażonej cebulki
4 łyżki świeżego, posiekanego majeranku (lub suszonego świeżo otartego)

Ponadto do posmarowania:
1 żółtko
2 łyżki mleka





50ml wody wymieszać z drożdżami, cukrem i łyżką mąki pszennej, odstawić na 15 minut, aż mieszanka się spieni.

Białą cebulkę zarumienić na patelni na 2 łyżkach oleju.

Do miski przesiać mąkę, zrobić dołek i wlać rozczyn drożdżowy i resztę wody, dodać oliwę i zagnieść elastyczne, gładkie ciasto, kiedy już takie będzie wgnieść sól, cebulkę prażoną i zarumienioną na patelni razem z olejem i majeranek.

Odstawić ciasto w naoliwionej misce do wyrośnięcia na 1 godzinkę lub do podwojenia objętości.

Po tym czasie zagnieść ciasto znów, uformować podłużny bochenek, położyć go na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko go spłaszczyć i przykryć go ściereczką.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, kiedy się nagrzeje chlebek posmarować żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i naciąć w kilku miejscach ostrym nożykiem lub żyletką. Piec chlebek 20-30 minut, od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Aromatyczny chlebek cebulowy z majerankiem
  • Aromatyczny chlebek cebulowy z majerankiem

11 komentarzy

  1. nataliszka

    czy ciasto mogę przygotować 1, 2 lub 3 dni przed upieczeniem???

  2. Czy uzywasz jakiejs specjalnej techniki do formowania bochenka? jest perfekcyjny :)

  3. Czy z tego samego ciasta można zrobić bułeczki?

  4. Małgorzata Ziółkowska

    dodane do ulubionych

  5. Agnieszka

    Czy chlebek mogę piec w formie do pieczenia? I jak długo taki chlebek jest zdatny do spożycia? :)

    • Oczywiście, sama często go piekę w formie :) Jak schowasz go (po całkowitym wystudzeniu) do foliowego woreczka to na następny dzień będzie świeżutki, a w kolejny będzie już trochę czerstwiał i się kruszył.

  6. Chlebek jest genialny – robiłam go wiele razy :) tj. piekę go chyba raz w tygodniu od kiedy dotarłam do tego przepisu. Polecam i pozdrawiam / Kasia