//

Babka cytrynowa

Puszysta, mięciutka, lekka, bardzo cytrynowa. Po malutkiej korekcie kosmetycznej prezentuję Wam przepis na pyszną babeczkę cytrynową, którą upiec można i od święta i bez święta. Myślę, że będzie świetnym wypiekiem na świąteczny stół. Ja swoją podzieliłam na 6 porcji i zrobiłam 6 małych babeczek, można także zrobić babkę w normalnej keksówce, wtedy czas pieczenia oczywiście się wydłuża.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
55


Babka:
4 surowe jajka
3/4 (180ml) szklanki cukru kryształu
1 szklanka (250ml) mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki (125ml) mąki ziemniaczanej
150 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok wyciśnięty i skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka (pół buteleczki) olejku cytrynowego (aromatu)

Ponadto:
cukier puder
sok z cytryny
kolorowe groszki do dekoracji





Jajka utrzeć w misce z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodawać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wciąż ucierać (można miksować).

Kiedy masa będzie gładka i jednolita, stopniowo wlewać olej, wciąż ucierając, dodać sok z cytryny i otartą skórkę oraz olejek. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Piekarnik nastawić na 160 stopni. Babkę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (lub 6 małych) i piec 30-40 (do 60) minut, aż do suchego patyczka.

Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i uchylić lekko drzwiczki, zostawić ciasto w formie jakieś 10 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na kratkę.

Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcić gęsty, zawiesisty lukier, polukrować jeszcze ciepłą babkę i ewentualnie posypać całość kolorowymi groszkami.

 

THERMOMIX
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i ucierać – czas 3 min., obr. 3.

Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać dalej – 2 min., obr. 3 – w połowie czasu ucierania, powoli wlewać olej, sok z cytryny i dodać skórkę i olejek.

Piekarnik nastawić na 160 stopni. Babkę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (lub 6 małych) i piec 30-40 (do 60) minut, aż do suchego patyczka.

Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i uchylić lekko drzwiczki, zostawić ciasto w formie jakieś 10 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na kratkę.

Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcić gęsty, zawiesisty lukier – czas 30s., obr. 1., polukrować jeszcze ciepłą babkę i ewentualnie posypać całość kolorowymi groszkami.

 

Przepis z bloga Kolorowo w kuchni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Babka cytrynowa
  • Babka cytrynowa