Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Babka cytrynowa

Puszysta, mięciutka, lekka, bardzo cytrynowa. Po malutkiej korekcie kosmetycznej prezentuję Wam przepis na pyszną babeczkę cytrynową, którą upiec można i od święta i bez święta. Myślę, że będzie świetnym wypiekiem na świąteczny stół. Ja swoją podzieliłam na 6 porcji i zrobiłam 6 małych babeczek, można także zrobić babkę w normalnej keksówce, wtedy czas pieczenia oczywiście się wydłuża.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
55


Babka:
4 surowe jajka
3/4 (180ml) szklanki cukru kryształu
1 szklanka (250ml) mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki (125ml) mąki ziemniaczanej
150 ml oleju roślinnego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sok wyciśnięty i skórka otarta z 1 cytryny
1 łyżka (pół buteleczki) olejku cytrynowego (aromatu)

Ponadto:
cukier puder
sok z cytryny
kolorowe groszki do dekoracji





Jajka utrzeć w misce z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę, stopniowo dodawać przesiane z proszkiem do pieczenia mąki i wciąż ucierać (można miksować).

Kiedy masa będzie gładka i jednolita, stopniowo wlewać olej, wciąż ucierając, dodać sok z cytryny i otartą skórkę oraz olejek. Całość wymieszać do uzyskania jednolitej masy.

Piekarnik nastawić na 160 stopni. Babkę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (lub 6 małych) i piec 30-40 (do 60) minut, aż do suchego patyczka.

Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i uchylić lekko drzwiczki, zostawić ciasto w formie jakieś 10 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na kratkę.

Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcić gęsty, zawiesisty lukier, polukrować jeszcze ciepłą babkę i ewentualnie posypać całość kolorowymi groszkami.

 

THERMOMIX
Do naczynia miksującego wbić jajka, dodać cukier i ucierać – czas 3 min., obr. 3.

Do masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i ucierać dalej – 2 min., obr. 3 – w połowie czasu ucierania, powoli wlewać olej, sok z cytryny i dodać skórkę i olejek.

Piekarnik nastawić na 160 stopni. Babkę wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (lub 6 małych) i piec 30-40 (do 60) minut, aż do suchego patyczka.

Po upieczeniu piekarnik wyłączyć i uchylić lekko drzwiczki, zostawić ciasto w formie jakieś 10 minut, po tym czasie wyjąć ciasto na kratkę.

Z cukru pudru i soku z cytryny ukręcić gęsty, zawiesisty lukier – czas 30s., obr. 1., polukrować jeszcze ciepłą babkę i ewentualnie posypać całość kolorowymi groszkami.

 

Przepis z bloga Kolorowo w kuchni.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Babka cytrynowa
  • Babka cytrynowa