Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Babka gotowana

Przepisów na babki na moim blogu znajdziecie kilka, ale to pierwsza babka, której nie piecze się w piekarniku. Do przygotowania tej babki będziecie potrzebować specjalną formę do babki gotowanej - myślę, że można ją kupić w każdym sklepie z artykułami gospodarstwa domowego, kosztuje kilka złotych - ja swoją kupiłam rok temu, a dopiero w tym roku użyłam po raz pierwszy :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
na małą foremkę do babki gotowanej (ok. 1 litr surowego ciasta)
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
75


Babka:
1/2 szklanki mąki pszennej tortowej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 duże jaja (ogrzane do temperatury pokojowej)
1/2 szklanki cukru
szczypta soli

125g miękkiego masła

Lukier:
150g cukru pudru
1-2 łyżki gorącej wody





Formę do gotowanej babki (małej) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (zarówno pojemnik jak i pokrywę), w wysokim garnku zagotować wodę (tak by woda sięgała do połowy wysokości formy). Mąki i proszek do pieczeni przesiać przez sito razem i odstawić.

Żółtka oddzielić od białek. Z białek ze szczyptą soli ubić sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na białą, puszystą masę. Masło ubić na puch i cały czas ubijając, dodawać masę żółtkową, całość razem zmiksować, mikser odłożyć. Do masy maślanej przełożyć pianę z białek i delikatnie mieszać szpatułką, wsypywać porcjami mieszankę mączną. Mieszać delikatnie aż do połączenia składników. Masę przełożyć do formy, formę zamknąć i wstawić do garnka z gotującą wodą – garnek przykryć pokrywką i gotować babkę 1 godzinę.

Po ugotowaniu babkę od razu wyjąć z garnka a po 5 minutach otworzyć formę i wyjąć babkę na kratkę, wystudzić. Cukier puder utrzeć z gorącą wodą na lukier i polukrować babkę (gorącą lub zimną).

Przepis znalazłam na blogu Gosi „Rodzinka w Kuchni„.

Moje uwagi:
1. Forma nie może pływać w garnku – jeśli tak jest, należy położyć na niej kuchenną ściereczkę i dopiero wtedy zamknąć garnek.
2. Podczas ubijania masła można wlać łyżeczkę aromatu cytrynowego lub pomarańczowego – wtedy babka zyska taki właśnie aromat.

Zobacz inne przepisy na wielkanocne ciasta:
babka cytrynowa3 babka na majonezie1

sernik królewski2 tort makowy2

wielkanocnesmaki2015_zpsakw7ks5x



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Babka gotowana
  • Babka gotowana
  • Babka gotowana
  • Babka gotowana
  • Babka gotowana