Babka kokosowa

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    7/2/2012
  • Kategoria:
Często oglądam programy Marthy Stewart, gdzie piecze pyszne i apetyczne ciasta. To jest już trzecie ciasto, ktore upiekłam z przepisu Marthy, oczywiście to kolejne, wspaniałe ciasto w moim kajecie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80


170g miękkiego masła
290ml cukru (pomieszałam waniliowy ze zwykłym)
2 jajka + 2 białka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
440ml mąki pszennej
pół łyżeczki soli
pół szklanki wiórków kokosowych
1 łyżka ekstraktu z wanilii
190ml mleczka kokosowego
masło do posmarowania foremki





Piekarnik nagrzać do 160 stopni, foremkę wysmarować masłem.

Do miski przesiać mąkę z proszkiem i solą, wymieszać z wiórkami. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę, dodać jajka i białka i dokładnie zmiksować. Miksując, wsypać połowę mieszanki mącznej, wlać mleczko kokosowe i esencję, miksowac dalej i stopniowo wsypać resztę mącznej mieszanki. Całość zmiksować na gładką masę.

Wlać ciasto do wcześniej przygotowanej foremki i wstawić do piekarnika na średni poziom. Piec około 60 minut, po czym sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy jest już upieczone. Po upieczeniu zostawić na 10 minut w piekarniku, a następnie wyłożyć na kratkę, by ostygło.

 

Przepis Marthy Stewart.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Babka kokosowa