Babka orzechowa

Napisała do mnie Judytka z bloga Sweet escape into kitchen, byśmy może razem coś ugotowały. Bardzo się ucieszyłam z tej propozycji, ale mając już na koncie wytrawne potrawy, pragnęłam czegoś słodkiego, więc moja rozmówczyni zaproponowała jakieeś jesienne ciacho. Wybór padł na babkę orzechową, stary i sprawdzony przepis z sekretnego kajetu mojej mamuśki trafił w ręcę Judytki i dziś trafia w Wasze ręce :) bo nie ma nic bardziej jesiennego, niż delikatne ciasto z orzechami :) Babka wbrew pozorom wychodzi bardzo mięciutka i wilgotna, no i co najważniejsze - czuć orzechy w takims topniu, jakbyśmy jedli je łyżką :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80


250g miękkiego masła
300ml mąki pszennej
300ml cukru
250ml mielonych orzechów laskowych (mogą być włoskie, migdały, wiórki kokosowe)
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia





Nagrzać piekarnik do 160 stopni.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i utrzeć wszystko razem.

Następnie dodać mąkę, orzechy i proszek i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą keksówki i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Nie zwiększać mocy grzania, babka ma się piec około 60 minut. Po wyjęciu z piekarnika wyjąć babkę na kratkę, by się nie zaparzyła :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Babka orzechowa
  • Karolina

    witam, czy te sypkie składniki na pewno mam mierzyć w ml?

  • Karola

    czy sypkie produkty na pewno mierzyć w ml?

    • Tak, zawsze w ten sposób robimy tę babkę w naszym domu.

    • Ta babka ma X lat, kiedyś przepisy wyglądały przecież tak:
      „kostka masła/margaryny
      „szklanka cukru”
      „szklanka mąki” – a teraz masło masłu nierówne, szklanka szklance nierówna, ale przepis pozostał :)