//

Babka orzechowa

Napisała do mnie Judytka z bloga Sweet escape into kitchen, byśmy może razem coś ugotowały. Bardzo się ucieszyłam z tej propozycji, ale mając już na koncie wytrawne potrawy, pragnęłam czegoś słodkiego, więc moja rozmówczyni zaproponowała jakieeś jesienne ciacho. Wybór padł na babkę orzechową, stary i sprawdzony przepis z sekretnego kajetu mojej mamuśki trafił w ręcę Judytki i dziś trafia w Wasze ręce :) bo nie ma nic bardziej jesiennego, niż delikatne ciasto z orzechami :) Babka wbrew pozorom wychodzi bardzo mięciutka i wilgotna, no i co najważniejsze - czuć orzechy w takims topniu, jakbyśmy jedli je łyżką :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
80


200g miękkiego masła
300 ml mąki pszennej
300 ml cukru
250 ml mielonych orzechów laskowych (mogą być włoskie, migdały, wiórki kokosowe)
4 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia





Nagrzać piekarnik do 160 stopni, góra/dół.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dodawać jajka i utrzeć wszystko razem.

Następnie dodać mąkę, orzechy i proszek, i wszystko razem dokładnie wymieszać. Ciasto wlać do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką lub bułką tartą keksówki (ok. 26-30 cm długości) i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Nie zwiększać mocy grzania, babka ma się piec około 60 minut – do „suchego patyczka”. Po upieczeniu zostawić w lekko uchylonym piekarniku na 10 minut, a następnie wyjąć babkę z foremki na kratkę, by się nie zaparzyła :)



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Babka orzechowa