Babka z majonezem

Babka z majonezem to kolejny wielkanocny hit. Jak się okazuje - majonez w słodkim cieście to nic strasznego, wręcz przeciwnie, przecież to jajka, ocet, olej - czyli podstawowe składniki dobrego biszkoptu. Przepis na tę babkę Ania z Krainy rozkoszy podniebienia znalazła w babcinym zeszycie, a wiemy, że babcine i matczyne przepisy bywają najlepsze. Nie zawiodłam się, babkę robi się dosłownie kilka minut, piecze się bez problemu i nie wychodzi zakalec - a do babek akurat talentu nie mam, bo wychodzą mi różne. Robiłam tę babkę dwa razy - pierwszy raz po prostu podałam ją tak, jak się upiekła, a za drugim razem polałam lukrem - i to byl strzał w dziesiątkę. Dzięki lukrowi położonemu na gorące ciasto, babka pozostała bardzo wilgotna. Ja, ze względu na to, że we dwoje nie zjedli byśmy dużej baby, zrobiłam połowę porcji w mniejszej foremce, więc takie proporcje podaję, jeśli chcecie zrobić większą babkę, po prostu pomnóżcie proporcje przez dwa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1 forma babkowa z kominem o średnicy ok. 17cm
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
45


2 jajka
120g cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki majonezu
1 łyżeczka oleju albo opcjonalnie 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Lukier:
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
ok. 1/2 szklanki cukru pudru





Nastawić piekarnik na ok. 180 stopni, formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Do małej miseczki przesiać obydwie mąki i proszek do pieczenia, odstawić. Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier i ubijać całość kilka minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta, wtedy też dodać majonez, olej i wsypywać stopniowo mieszankę mączną – cały czas miksując.

Przelać masę do formy, wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut – do tzw. „suchego patyczka”. Upieczoną babkę od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę. Wymieszać ze sobą składniki lukru na gęstą masę i polukrować gorącą babkę, można dowolnie udekorować.

Przepis pochodzi z bloga Ani Kraina rozkoszy podniebienia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Babka z majonezem
  • Babka z majonezem
  • Judik

    Rzeczywiście wygląda na bardzo mięciutką i wilgotną. Ja jak robiłam w zeszłym roku majonezową, to nie pomyślałam, żeby polać ją gorącą lukrem i była troszkę sucha, ale też robiłam z innego przepisu. Może zrobię drugie podejście tym razem z Twojego przepisu :-)

    • A teraz właśnie do Ciebie spojrzałam i znalazłam, a jak szukałam babki na majonezie to jej u Ciebie nie widziałam, ech :)
      Tak, myślę, że polukrowanie jej na gorąco wiele dało, bo nie odparowała do końca, kiedy piekłam ją pierwszy raz, to jej nie lukrowałam, po prostu ją zjedliśmy, była pyszna, ale faktycznie mało wilgotna, widać po prostu taka jest jej specyfika – bo lukrem – rewelacja :)