Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Babka z majonezem

Babka z majonezem to kolejny wielkanocny hit. Jak się okazuje - majonez w słodkim cieście to nic strasznego, wręcz przeciwnie, przecież to jajka, ocet, olej - czyli podstawowe składniki dobrego biszkoptu. Przepis na tę babkę Ania z Krainy rozkoszy podniebienia znalazła w babcinym zeszycie, a wiemy, że babcine i matczyne przepisy bywają najlepsze. Nie zawiodłam się, babkę robi się dosłownie kilka minut, piecze się bez problemu i nie wychodzi zakalec - a do babek akurat talentu nie mam, bo wychodzą mi różne. Robiłam tę babkę dwa razy - pierwszy raz po prostu podałam ją tak, jak się upiekła, a za drugim razem polałam lukrem - i to byl strzał w dziesiątkę. Dzięki lukrowi położonemu na gorące ciasto, babka pozostała bardzo wilgotna. Ja, ze względu na to, że we dwoje nie zjedli byśmy dużej baby, zrobiłam połowę porcji w mniejszej foremce, więc takie proporcje podaję, jeśli chcecie zrobić większą babkę, po prostu pomnóżcie proporcje przez dwa.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1 forma babkowa z kominem o średnicy ok. 17cm
Czas przygotowania (min):
10
Gotowanie/pieczenie (min):
35
Czas całkowity (min):
45


2 jajka
120g cukru waniliowego
4 łyżki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2,5 łyżki majonezu
1 łyżeczka oleju albo opcjonalnie 1 łyżeczka aromatu cytrynowego

Lukier:
2-3 łyżki kwaśnej śmietany
ok. 1/2 szklanki cukru pudru





Nastawić piekarnik na ok. 180 stopni, formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.

Do małej miseczki przesiać obydwie mąki i proszek do pieczenia, odstawić. Do większej miski wbić jajka, wsypać cukier i ubijać całość kilka minut, aż masa zrobi się jasna i puszysta, wtedy też dodać majonez, olej i wsypywać stopniowo mieszankę mączną – cały czas miksując.

Przelać masę do formy, wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut – do tzw. „suchego patyczka”. Upieczoną babkę od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę. Wymieszać ze sobą składniki lukru na gęstą masę i polukrować gorącą babkę, można dowolnie udekorować.

Przepis pochodzi z bloga Ani Kraina rozkoszy podniebienia.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Babka z majonezem
  • Babka z majonezem