Bajgle czekoladowe

Plan zrobienia czekoladowych bajgli przyszedł mi do głowy, kiedy oglądałam, jak robi się tradycyjne bajgle w jednej z nowojorskich piekarni. Pokazywane tam bajgle były tak zachęcające, że zaczęłam szukać przepisu, co się okazało - bajgli czekoladowych nie znalazłam na polskich stronac, więc postanowiłam bajgle zrobić sama. Musiały to być bajgle dwukolorowe - bo ładniejsze, czyż nie? No i koniecznie z kawałkami czekolady, żeby miało co rozpływać sie w ustach, w tych czekoladowych bajglach :) Trochę pracy z nimi jest, ale efekt jest wart zachodu!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
50


Bajgle:
20g świeżych drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
ok. 240ml ciepłej wody
400g mąki pszennej tortowej (może być również chlebowa)
szczypta soli
30g groszków czkoladowych lub posiekanej czekolady deserowej
3 łyżki gorzkiego kakao + 2 łyżki wody

Kąpiel wodna:
2 litry przefiltrowanej wody
1 łyżeczka soli
1 łyżka sody oczyszczonej

3 łyżki roztopionego masła do posmarowania bajgli





Drożdże zasypać cukrem, zalać wodą, rozpuścić i zostawić w ciepłym miejscu, aż całość zacznie się pienić.

Do miski przesiać mąkę z solą, wlać rozczyn drożdżowy i całość zagniatać, aż ciasto będzie jednolite i będzie odchodziło od rąk. Podzielić ciasto na dwie równe części, jedną część włożyć do miski. Do drugiej części ciasta dodać kakao i 1 łyżkę wody oraz groszki czekoladowe, dokłądnie wyrobić, aż ciasto zyska w miare jednolity kolor, włożyć do drugiej miski. Obydwie miski odstawić w ciepłe miejsce, przykryć ściereczką i pozostawić w spokoju na 1 godzinę.

Po tym czasie zagnieść osobno obydwa ciasta i każde z nich przekroić na pół, z każdej części uformować zgrabny, aczkolwiek gruby wałek, przytulić wszystkie wałki do siebie i zacząć formować jeden wspólny wałek, tworząc dwukolorowy zawijas z ciasta. Podzielić wałek na 8 kawałków i z każdego uformować podłużny wałeczek, skręcić, by powstały wzorki, skleić ich końce ze sobą, zwinąć, tworząc bułkę z dziurką, czyli bajgiel. Ułożyć bajgle obok siebie na oprószonym mąką blacie, przykryć delikatnie folią spożywczą, a następnie ściereczką i zostawić na 1 godzinę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 200 stopni. Do garnka wlać wodę, dodać sól i sodę i doprowadzić do wrzenia. Wkładać bajgle po 1 lub 2 (w zależności od szerokości garnka) i parzyć z każdej strony ok. 1 minutę, wyjmować, dokładnie odsączając, łyżką cedzakową i układać na przygotowanej wcześniej blasze.

Gotowe bajgle posmarować roztopionym masłem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut. Upieczone od razu wyjąć z piekarnika i przełożyć na kratkę, by wystygły.

Swój przepis dodaję do akcji Bei „Czekoladowy Tydzień



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bajgle czekoladowe
  • Bajgle czekoladowe
  • Bajgle czekoladowe
  • Bajgle czekoladowe
  • Bea

    Bardzo sympatyczna wersja bajgli! I na dodatek bez jajek i mleka :))
    Pozdrawiam serdecznie i dziekuje za udzial w tegorocznym CzekoTygodniu!