//

Bananowa czekolada do picia

Gdy tylko ją zobaczyłam, wiedziałam, że szybko ją przygotuję. Cieszę się, że nie czekałam, bo czekolada okazała się przepyszna! Aksamitna, kremowa, gęsta - po prostu cudowna. Ja oczywiście zwieńczyłam swoją porcję bitą śmietaną - bo lubię i ładniej wygląda na zdjęciu, mam nadzieję, że i na Was podziała ten widok :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2 osób
Czas przygotowania (min):
5
Gotowanie/pieczenie (min):
5-10
Czas całkowity (min):
ok. 15


200ml mleka (ja używam 3,5% lub 3,8%)
40g ulubionej mlecznej czekolady
1 średniej wielkości, dojrzały banan
bita śmietana do dekoracji (u mnie z syfonu)
coś do oprószenia (np. gorzkie kakao)





Do blendera włożyć pokrojonego banana i wlać mleko, zmiksować i przelać całość do rondelka. Dodać połamaną czekoladę (można również dodać szczyptę cynamonu) i zacząć podgrzewać. Grzać płyn, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Przelać do szkalnki lub kubka i udekorować bitą śmietaną oraz sypkim kakao lub czekoladą w proszku.

THERMOMIX:
Do naczynia miksującego włożyć banana i połamaną czekoladę i dodać mleko, zmiksować – 30s., o.4. Nastawić temperaturę na 80 st., czas 4 min., o. 3. Po tym czasie gorącą czekoladę przelać do kubka lub szklanki, można udekorować bitą śmietaną.

Przepis oryginalny z bloga Moje Ciacho, a oryginał pochodzi z Apetyt i Smak.

W moich przepisach znajdziecie też przepisy na
DOMOWĄ CZEKOLADĘ DO PICIA – w proszku
czekolada w proszku1

oraz DYNIOWĄ CZEKOLADĘ DO PICIA
dyniowa czekolada do picia4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bananowa czekolada do picia