//

Biszkoptowa szarlotka

Odkąd tylko znalazłam ten przepis od razu wiedziałam, że jest idealny do szarlotki i serdecznie Wam go polecam, bo ciasto jest na tyle idealne, że w przeciwieństwie do kruchego nie chłonie wilgoci z jabłek i nie robi się z niego niejadalna paćka, także ciasto może stać nawet kilka dni.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


250 g masła
1 szklanka cukru
3 łyżki wody
2 jajka
2 szklanki mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 słoik jabłek (1kg)
1 łyżka cynamonu
2 łyżki bułki tartej





Piekarnik nagrzać do 190 stopni.

Masło z cukrem i wodą rozpuścić w rondlu na jednolitą, gładką, jasną i gęstą masę. W misce wymieszać mąkę, jajka, proszek i wlać masę z masła. Miksujemy i wlewamy połowę nawysmarowaną i wysypaną bułką tartą blaszkę. Spód podpiec w piekarniku około 10-15 minut, aż się zarumieni.

W misce wymieszać jabłka z cynamonem i bułką tartą.

Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, a grzanie nastawić tylko na górę. Na spód wyłożyć jabłka i wylać plackami reszte ciasta, można lekko rozsmarować lub zostawić wysepki (ciasto po kilku minutach w misce robi się bardzo gęste). Wstawić całość do piekarnika i piec do momentu, aż wierzch ciasta będzie rumiany, to znaczy 15-25 minut. Wyjąć od razu z piekarnika i ostudzić.

Szarlotka ta jest najpyszniejsza na gorąco z lodami waniliowymi, sosem toffi i bitą śmietaną.

 

Zmodyfikowany przepis ze strony Wielkie Żarcie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Biszkoptowa szarlotka