//

Blondies z malinami

Niebo... po prostu niebo w gębie. Zawsze latem mam pełno malin w ogrodzie, które tylko czekają, aż zrobię z nich coś pożytecznego. Tym razem padło na blondie, ciężkie, wilgotne ciasto na białej czekoladzie, jasny odpowiednik pysznego brownie. Słodkie ciasto w połączeniu z kwaśnymi malinami to świetna propozycja na ciepłe, letnie dni - nie polecam zwiększać ilości cukru, ponieważ biała czekolada sama w sobie jest okropnie słodka, więc i ciasto wychodzi w sam raz :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
9-12 kawałków
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60


100g masła
100g białej czekolady (używam niemieckiej Chateau Feine Weisse)
2 jaja
70g cukru trzcinowego (może być biały)
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
150-170g malin (tyle nazbierałam z ogrodu)





Piekarnik nastawić na 175 stopni, blaszkę (20x20xm) wyłożyć papierem do pieczenia.

W rondelku rozpuścić cekoladę z masłem.

Przesiać mąkę z proszkiem i solą, odstawić. W średniej wielkości misce ubić jajka z cukrem przez około 1 minutę, wsypać mąkę i zmiksować na cężką gęstą masę, cały czas miksując, wlewać masę maślano-czekoladową (ciepłą lub gorącą), całość zmiksować.

Prełożyć ciasto do blachy, wyrównać i porozkładać maliny. Wstawić całość do piekarnika i piec 30 minut, gorące wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut, po czym delikatnie przełożyć na kratkę, by przestygło.

fff_edytowany-2

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Blondies z malinami
  • Blondies z malinami
  • Blondies z malinami