Boczek pieczony na kanapki

Uwielbiam boczek na chlebie, taki pieczony, soczysty, troszeczkę tłusty i koniecznie zwieńczony musztardą Dijon i innymi dodatkami. Do tej pory zawsze robiłam boczkową roladę, która w naszym domu robiona jest od bardzo dawna, za to przyznać muszę, że ten boczek to taka trochę ekonomiczna wersja tego typu domowej wędliny, ponieważ można zrobić ją już z małego kawałka mięsa (do rolady potrzeba go trochę więcej). Mimo to, polecam Wam obydwie wersje, bo w każdej można się po prostu zakochać :) Boczek robi się ekspresowo, choć pieczenie zajmuje trochę czasu, ale warto się trochę natrudzić, bo efekt jest więcej, niż zadowalający :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
550g
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
75+


500-600g surowego boczku w kawałku
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka suszonego majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli
rękaw foliowy do pieczenia





Boczek umyć, osuszyć, położyć na desce.

Do miseczki przecisnąć czosnek przez praskę, dodać przyprawy i sól i dokładnie wszystko utrzeć do połączenia składników – gotową mieszanką bardzo dokładnie natrzeć mięso. Włożyć boczek do rękawa foliowego i zawiązać końce, wstawić całość do lodówki na kilka godzin lub całą noc.

Po tym czasie wstawić boczek do piekarnika (położyć go najlepiej na blasze lub na jakimś naczyniu żaroodpornym), włączyć piekarnik na 180 stopni góra/dół i zostawić mięso, by się upiekło – 1 godzinę od czasu wstawienia.

Po upieczeniu boczek od razu wyjąć i ostudzić, zeskrobać nadmiar przypraw i przechowywać w lodówce.

Przepis na roladę z boczku można zobaczyć poniżej:
boczek rolowany1



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Boczek pieczony na kanapki
  • Boczek pieczony na kanapki