//

Brownie kawowe

To brownie wyszło mi zupełnie przypadkiem. Szukając przepisu na proste, czekoladowe ciasto, znalazłam właśnie ten. Przygotowałam, upiekłam, ciasto pięknie wyrosło, a po upieczeniu opadło i to dość drastycznie. Ale nie zniechęcając się, przekroiłam i okazało się, że zamiast zakalca jest pyszne, ciężkie, kremowe brownie - po prostu rewelacja :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
15-20 kawałków
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2 szklanki cukru
260g mąki tortowej
70g gorzkiego kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka soli
2 jajka
250ml mleka
125 ml oleju
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
250ml mocnej kawy

Do podania:
frużelina wiśniowa lub bita śmietana





Nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, blachę 20×30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Do miski przesiać przez sito wszystkie suche składniki, wymieszać. Dodać jajka, wlać mleko, olej i ekstrakt waniliowy, wlać gorącą kawę i miksować chwilę razem – ciasto zrobi się rzadkie, ale takie ma być. Wlać je do formy, wstawić blachę do piekarnika i piec ok. 50 minut – do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto można od razu wyjąć z piekarnika i zostawić w blaszce do wystudzenia.

Wystudzone brownie podawać z frużeliną, bitą śmietaną albo lodami waniliowymi.

Przepis na brownie pochodzi ze strony OnIslam.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Brownie kawowe