Bruschetta we włoskie barwy

Zakochałam się w awokado! W świeżym, mięciutkim awokado. Wcześniej go nie tolerowałam, a teraz po prostu szukam pretekstu, by awokado zjeść :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
10
Czas całkowity (min):
30


1 bagietka (dł. ok. 40cm)
1 świeże awokado
1 świeży pomidor
3 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
sok z cytryny
ew. sól i czubryca
125g mozzarelli





Bagietkę pokroić w poprzek w cienkie kromeczki. Na spodek wylać trochę oliwy i maczać w niej każdą kromkę. Każdą kromkę układać na papierze do pieczenia na kratce od piekarnika.

Awokado i pomidora umyć, awokado obrać ze skórki, warzywa pokroić w drobną kosteczkę, mozzarellę również, wcisnąć sok z połówki cytryny i dodać przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, w razie potrzeby dolać trochę oliwy. Gotową mieszankę układać na kromkach, posypać solą i czubrycą.

Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach około 10 minut, by bruschetta była chrupiąca.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bruschetta we włoskie barwy