Brzoskwinie w syropie

Nie znam osoby, która nie lubiła by brzoskwiń z puszki, nie mówiąc już o słodkim syropie, który pozostaje i wszyscy się o niego biją. Ja, mając do dyspozycji kilka brzoskwiń postanowiłam zrobić własne przetwory, co prawda nie w puszkach, a w słoikach, ale za to mam i satysfakcję i pewność, że nie ma w nich żadnych sztucznych konserwantów. Wiem, że w tej chwili nie mamy sezonu na brzoskwinie, ale kolejny sezon owocowy przed nami i mam nadzieję, że przepis komuś się przyda, a robiłam je jeszcze w lato :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 słoików po 700ml
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
100


20 brzoskwiń (2,5 szt. na słoiczek)
2 litry wody
1 kg cukru kryształu





Brzoskwinie dokładnie umyć, obrać ze skórki, przekroić na połówki i wydrążyć pestki. Metalową łyżeczką do melona (może być zwykła) wykroić twarde części obrastające pestki.

W słoiczkach układać po 5 połówek, dość ciasno.

Przygotować syrop:
Zagotować 2 litry wody z 1 kilogramem cukru, aż powstanie gorący syrop. Przygotowanym syropem zalewać każdy słoiczek.

Słoiki pozakręcać (nie dokręcać!), wstawić wszystkie do dużego gara, zalać do połowy gorącą wodą i pasteryzować 20-30 minut od zagotowania wody – w zależności jak miękkie chcemy mieć owoce i jak są dojrzałe, możemy zmieniać czas.

Wygotowane słoiki wyjąć z kąpieli wodnej, podokręcać i postawić do góry dnem, pozostawić, aż wystygną.

Brzoskiwinie tak przygotowane mogą stać dlugie miesiące, nie psując się. Są idealne do deserów, do lodów, do ciast czy nawet jako samodzielna przekąska.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Brzoskwinie w syropie