Buchty z jagodami

Buchty zrobiłam pierwszy raz, znów zainspirowana kuchnią bohaterów książek Małgorzaty Musierowicz, przepis wymodziłam sama i szczerze powiem: mam nadzieję, że będę miała więcej okazji do pieczenia tego pysznego ciasta.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
70


25g świeżych drożdży
125ml ciepłego mleka
4 łyżki cukru
szczypta soli
270g mąki pszennej tortowej
1 łyżka miękkiego masła
2 łyżki ciepłej wody
1 surowe żółtko
skórka otarta z 1 połówki cytryny
frużelina jagodowa lub jagodowa konfitura





Drożdże rozkruszyć do miseczki i rozgnieść z 2 łyżkami cukru, poczekać aż się rozpuszczą i wlać ciepłe mleko, odstawić do wyrośnięcia – tak, by zaczyn podwoił swoją objętość.

W misce wymieszać mąkę ze skórką pomarańczową, dodać żółtko, reszte cukru, szczyptę soli i wodę, po czym wlać rozczyn i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, włozyć je do miski. Odstawić ciasto pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut – do podwojenia objętości.

Tortownicę (20cm średnicy) wyłozyć na spodzie papierem do pieczenia, a boki lekko posmarowac masłem. Ciasto podzielić na kilka – kilkanaście części. Każdą część rozpłaszczać lekko w dłoni na placek, nakładać łyżeczkę jagód lub frużeliny, zaklejac i ukladać w tortownicy sklejeniem w dół.

Powtarzać czynność do wykończenia ciasta i zapełnienia tortownicy. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia. W tym czasie nastawić piekarnik na 170 stopni. Przed pieczeniem posmarować ciasto mlekiem.

Wstawić tortownicę do nagrzanego piekarnika i piec 25-30 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione, wyjąć z piekarnika i przestudzić. Na koniec można całość polukrować lub podawać z kwaśną smietaną i oprószone cynamonem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Buchty z jagodami