//

Bułeczki „dinner rolls”

Bułeczki "dinner rolls", to małe, klasyczne wypieki, w sam raz na śniadanie czy kolację. Robi się je niezwykle łatwo, a jeśli mamy automat do chleba - to i równie szybko. Mają chrupiącą skórkę i puszysty miękisz, na pewno Wam zasmakują. Ciasto można formować w dowolne kształty - klasyczne bułeczki czy dostojne rogaliki :) To również mój pierwszy przepis, który zgłosiłam do akcji Wisełki "Na zakwasie i na drożdżach".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 15 małych wypieków
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
60


550g mąki pszennej (najlepiej chlebowej)
2 łyżki cukru
4 łyżki roztopionego i przestudzonego masła
1 łyżeczka soli
25g świeżych drożdży
125ml ciepłej wody
125ml ciepłego mleka
1 jajko

2 łyżki masła rozpuszczone z 2 łyżkami mleka do posmarowania





Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i wymieszać na gęstą pastę, wlać mleko, wymieszać i zostawić na ok. 10 minut do spienienia. Po tym czasie do rozczynu wlać wodę, odstawić na chwilę.

Jeśli robimy ciasto w maszynie do chleba, wystarczy rozczyn z wodą umieścić z pozostałymi składnikami w misie i wyrobić, po czym zostawić, by ciasto rosło przez ok. 1 godzinę.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą, zrobić dołek, wbić jajko i wlać rozczyn drożdżowy, zacząć zagniatać i stopniowo wlewać przestudzone masło – zagniatać ciasto przez około 10 minut, aż będzie jednolite – jeśli będzie się kleiło do rąk, można podsypać odrobiną mąki. Uformować kulę z ciasta, włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Ciasto zagnieść ponownie, blachę wyłożyć papierem do pieczenia, nastawić piekarnik na 190 stopni. Z ciasta formować dowolne kształty – u mnie okrągłe bułeczki i rogaliki i układać je obok siebie na blasze (znacznie rosną w czasie pieczenia), posmarować wierzchy mlekiem z rozpuszczonym masłem, a kiedy piekarnik się nagrzeje, wstawić blachę i piec ok. 15 minut.

Upieczone pieczywo od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.

Przepis pochodzi z książki Betty Crocker „The Big Book of Bread„.

Wpis bierze udział we wrześniowej edycji „Na zakwasie i na drożdżach”, którą tym razem prowadzi Akacjowy Blog!



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki „dinner rolls”
  • Bułeczki „dinner rolls”