Bułeczki dyniowe

Mięciuteńkie, o przepięknym, złocistym kolorze, po prostu bułeczki, które śnią mi się po nocach. Zrobienie ich wyszło całkiem spontanicznie, weszłam do kuchni, ugotowałam dynię i wymieszałam składniki - wyszło świetnie. Ciasto rośnie bez problemu, potem same bułeczki też, piekły się równo 20 minut, a efekt końcowy - powalający! Bułeczki nadają się pod każdy dodatek, ale zapewniam, że najlepiej smakują z masłem i miodem akacjowym. Oczywiście oczy Was nie mylą - te bułeczki naprawdę miały cudny, słoneczny kolor, a to wszystko zasluga dyni Hokkaido, która swym kolorem olśniewa :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
50 + wyrastanie ciasta


150g gotowanej dyni Hokkaido*
100ml ciepłej wody
20g świeżych drożdży
2 łyżki miękkiego masła
1 łyżeczka cukru
400g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli

*By taką otrzymać, wystarczy obraną dynię pokroić w kostkę, zalać wrzątkiem w garnku i gotować 10-15 minut, aż kawałki dyni zmiękną, potem odcedzić na sicie.
Dynia Hokkaido to taka odmiana, która rośnie mała 1-2kg, o bardzo twardym i zwartym miąższu, odmiana ta ma dużo skrobii, dlatego też jest moją ulubioną do tego typu wyrobów.





Dynię zmiksować na puree.

Drożdże wymieszać z wodą, dodać 1 łyżeczkę cukru, rozpuścić je i zostawić do spienienia.

Mąkę wymieszać z solą, zrobić dołek, dodać puree z dyni, wlać rozczyn drożdżowy, dodać również masło i całość dokładnie wyrobić.

Przełożyć ciasto do oprószonej mąką miski i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagnieśc i podzielić na 6 części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie naciąć w połowie, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozwolić im rosnąć ok. 30 minut.

Nastawić piekarnik na 190 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki i piec 20 minut. Upieczone bułeczki studzić na kratce.

 

THERMOMIX:

Ciepłą dynię włożyć do naczynia miksującego i zmiksować razem z masłem – czas 30 sek. , o. 3.

Dodać drożdże i wodę oraz cukier i całość wymieszać – 30s., o. 3. , odstawić na 20 minut.

Po tym czasie dodać mąkę i sól i wyrobić – czas 2 min., o.Interwał.

Przełożyć ciasto do oprószonej mąką miski i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto zagnieśc i podzielić na 6 części, uformować okrągłe bułeczki, ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, delikatnie naciąć w połowie, oprószyć mąką, przykryć ściereczką i pozwolić im rosnąć ok. 30 minut.

Nastawić piekarnik na 190 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki i piec 20 minut. Upieczone bułeczki studzić na kratce.

dynie_banner2012



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki dyniowe
  • Bułeczki dyniowe
  • Bułeczki dyniowe
  • wege_qkiz_pl

    Wyglądają jak małe słoneczka :)

    • Cieszę się :) i zapewniam, że są przepyszne!

    • Aga

      są znakomite !!! :)

  • Aga

    kocham te wszystkie przepisy z dynią!!! I nie tylko te ;)