Bułeczki mleczne z makiem
330g pszennej mąki tortowej
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
1 jajko
150g mleka (w temp. pokojowej!)
20g masła
12g świeżych drożdży
mak do posypania i mleko do posmarowania
Drożdże zasypać cukrem, wymieszać, aż się rozpuszczą, zalać 1 łyżką mleka, odstawić, aż się spienią.
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i całość podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści, zestawić z ognia (płyn ma być ciepły, ale nie gorący).
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko w proszku, zrobić dołek i powoli wlewać mleko, zamieszać i wbić jajko oraz dodać rozczyn drożdżowy – zagnieść bardzo dokładnie ciasto, żeby było miękkie, elastyczne i gładkie – potrwa to około 10 minut.
Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto znów zagnieść i podzielić na 8-12 części, uformować z nich okrągłe bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Nastawić piekarnik na 175 stopni, bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Upieczone wyjąć na kratkę, by przestygły.
THERMOMIX
Mleko wlać do naczynia miksującego, dodać masło i podgrzewać – 1,5min., temp. 37st., o. 3. Przelać ciepłą mieszankę do szklanki lub miarki.
Do naczynia miksującego wsypać mąkę z mlekiem w proszku i cukrem, wbić jajko, zamknąć naczynie i nastawić – 3 min., Interwał.
W czasie mieszania powoli wlewać mleko przez otwór w pokrywie, a kiedy ciasto całkiem się wymiesza (po około 1 minucie), wkruszyć drożdże.
Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut lub do podwojenia objętości, w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto znów zagnieść i podzielić na 8-12 części, uformować z nich okrągłe bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Nastawić piekarnik na 175 stopni, bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Upieczone wyjąć na kratkę, by przestygły.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!