//

Bułeczki mleczne z makiem

Lubię niedzielne, leniwe śniadania, ale o tym już chyba kiedyś wspominałam. Bardziej, jednak, od leniwych śniadań lubię świeże, cieplutkie pieczywo. Te bułeczki stworzyłam z potrzeby chwili, z głowy, zupełnie spontanicznie. Chciałam, żeby były mięciutkie, ale efekt, jaki uzyskałam zwalił mnie z nóg! Bułeczki wyszly tak puszyste i mięciutkie, że niemalże rozpływały się w ustach! Można jeść je i ze słodkimi dodatkami, jak i z szynką - smak mają dośc neutralny.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8-12 sztuk
Czas przygotowania (min):
120
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
135


330g pszennej mąki tortowej
2 łyżki cukru
3 łyżki mleka w proszku
1 jajko
150g mleka (w temp. pokojowej!)
20g masła
12g świeżych drożdży
mak do posypania i mleko do posmarowania





Drożdże zasypać cukrem, wymieszać, aż się rozpuszczą, zalać 1 łyżką mleka, odstawić, aż się spienią.
Mleko wlać do rondelka, dodać masło i całość podgrzewać do momentu, aż masło się rozpuści, zestawić z ognia (płyn ma być ciepły, ale nie gorący).
Do miski wsypać mąkę, dodać mleko w proszku, zrobić dołek i powoli wlewać mleko, zamieszać i wbić jajko oraz dodać rozczyn drożdżowy – zagnieść bardzo dokładnie ciasto, żeby było miękkie, elastyczne i gładkie – potrwa to około 10 minut.

Gotowe ciasto włożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu.
Po tym czasie ciasto znów zagnieść i podzielić na 8-12 części, uformować z nich okrągłe bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.

Nastawić piekarnik na 175 stopni, bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Upieczone wyjąć na kratkę, by przestygły.

THERMOMIX
Mleko wlać do naczynia miksującego, dodać masło i podgrzewać – 1,5min., temp. 37st., o. 3. Przelać ciepłą mieszankę do szklanki lub miarki.
Do naczynia miksującego wsypać mąkę z mlekiem w proszku i cukrem, wbić jajko, zamknąć naczynie i nastawić – 3 min., Interwał.
W czasie mieszania powoli wlewać mleko przez otwór w pokrywie, a kiedy ciasto całkiem się wymiesza (po około 1 minucie), wkruszyć drożdże.
Gotowe ciasto przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut lub do podwojenia objętości, w ciepłe miejsce.
Po tym czasie ciasto znów zagnieść i podzielić na 8-12 części, uformować z nich okrągłe bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut.
Nastawić piekarnik na 175 stopni, bułeczki posmarować mlekiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 10-15 minut, aż będą ładnie zarumienione. Upieczone wyjąć na kratkę, by przestygły.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki mleczne z makiem
  • Bułeczki mleczne z makiem