Bułeczki na mleku w proszku

Zaplanowałam sobie, że na sobotnie śniadanie upiekę bułeczki. uwielbiamy świeże, domowe pieczywo, chrupiące i mięciutkie zarazem. Tym razem wybrałam przepis z bloga Atiny, który prawdopodobnie należy do Marthy Stewart :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6-8 sztuk
Czas przygotowania (min):
105
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
120


Bułeczki:
3/4 szklanki ciepłej wody (180ml)
1/3 szklanki mleka w proszku (80ml)
2 łyżki miękkiego masła
1/5 łyżki cukru kryształu
3/4 łyżeczki soli
12g świezych drożdży
1 jajko
2,5 szklanki mąki pszennej (625ml)

Ponadto:
mleko do posmarowania





W misce wymieszać wodę, mleko w proszku, cukier masło i drożdże. Odstawić na 10 minut.

Dodać połowę mąki i jajo oraz sól i zacząć zagniatać – wgnieść resztę mąki i w razie potrzeby jeszcze trochę. Wyrobić gładkie, elastyczne i mięciutkie ciasto, włożyć je do miski i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 1 godzinę.

Po tym czasie wyłożyć blachę papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 części, każdą z nich rozpłaszczać, formować sakiewki i kłaść zwinięciem do dołu na blasze, po czym mocno spłaszczać (mocno wyrosna w piekarniku). Przykryć ciasto ściereczką i zostawić na 45 minut do wyrośnięcia.

Nastawić piekarnik na 180 stopni. Każdą bułeczkę naciąć płytko 3 razy, tworząc rozetkę i każdą posmarować mlekiem. Wstawić blachę do piekarnika i piec bułeczki 10-15 minut – aż będą mocno zarumienione.

Wyjąć bułki z piekarnika i zajadać!!

 

Przepis z bloga „Tak sobie pichcę…„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki na mleku w proszku
  • Bułeczki na mleku w proszku
  • Bułeczki na mleku w proszku