Bułeczki orkiszowe

Mam czasami tak, że brakuje mi w domu pszennej mąki, takiej zwykłej, tortowej, wtedy też kombinuję, by przyrządzić domowe pieczywo z tego, co mam. Wbrew pozorom, przygotowanie domowych wypieków nie jest ani trudne, ani czasochłonne, a kolejne wypieki robię już właściwie na wyczucie - ważąc wszystko oczywiście po to, by móc podzielić się z Wami fajnym przepisem. Orkisz jest wspaniałym, moim zdaniem, niedocenianym zbożem, o dość charakterystycznym smaku. Będąc następnym razem w młynie lub sklepie z tzw. "zdrową żywnością" koniecznie zaopatrzcie się w mąkę orkiszową i upieczcie bułeczki. Są świetne!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
75
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
90


415g mąki orkiszowej (tak mi się sypnęło z opakowania)
100g mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki soli
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka cukru
30g świeżych drożdży
250ml ciepłej wody





Mąki wymieszać z solą, zrobić w nich dołek i wlać oliwę.

Drożdże wkruszyć do miseczki, rozmieszać z cukrem i zalać 2 łyżkami wody (z tych 250ml), mieszać, aż się rozpuszczą i odstawić na 15 minut.

Po tym czasie wlać rozczyn drożdżowy w dołek w mące i wlac resztę wody, wyrobić gładkie, elastyczne ciasto o konsystencji ciepłej plasteliny (kiedy wyrośnie będzie bardzo miękkie).

Włożyć ciasto do miski, a miskę do większej miski, do tej większej miski nalać gorącą wodę, całośc przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, by ciasto wyrosło.

Po tym czasie zagnieść ciasto ponownie, podzielić na 6 części i uformować kule, spłaszczyć, położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zrobić nacięcie, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut.

Kiedy bułeczki wyrosną, nastawić piekarnik na 180 stopni (można bułeczki oprószyć mąką, ziarnami lub posmarować jajkiem lub mlekiem), wstawić blachę i piec bułeczki 15 minut, aż się zarumienią. Upieczone od razu wyjąć z piekarnika i studzić na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki orkiszowe

2 komentarze

  1. Michalina Jakubczyk

    a czy mozna je zrobic w thermomixie? jesli tak prosze o wskazowki :)

    • Myślę, że spokojnie tak :)
      Na początku wrzucić drożdże i wlać wodę – 37 st., 1 min. o. 2, zostawić na 15 minut, a potem reszta składników i na Interwał 1-2 minuty :)