Bułeczki z przedziałkiem
525g mąki pszennej (polecam użyć chlebowej typ 750)
290ml ciepłej wody
15g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka oliwy
W ciepłej wodzie rozpuścić drożdże i cukier, odstawić na 15 minut, by całość się spieniła.
Do miski przesiać mąkę, wymieszać z solą i zrobić dołek, wlać oliwę i rozczyn drożdżowy, wyrobić miękkie, wlastyczne ciasto – może się trochę kleić do rąk, ale należy wtedy odrobinę podsypać mąką lub naoliwić ręce – w ogóle polecam to ciasto zagnieść w maszynie do chleba, by uniknąć nadmiaru niepotrzebnej porcji.
Wyrobione ciasto włożyć do naoliwionej miski, odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto znów zagnieść. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 12 równych części, uformować okrągłe, zgrabne bułeczki (wyrosną w czasie pieczenia) i układać na blasze, każdą bułeczkę naciąć lub wgiąć dłonią, tworząc przedziałek. Posmarować bułeczki z wierzchu oliwą, oprószyć dość obficie mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut.
Do brytfanny wlać 500ml wody, wstawić ją na dno piekarnika i nastawić temperaturę na góra/dół i 190 stopni. Wstawić blachę z bułeczkami i piec 15-20 minut, aż bułeczki się zarumienią. Upieczone od razu wyjąc i ułożyć na kratce, by wystygły.
Przepis pochodzi z książki „Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!