//

Bułeczki z przedziałkiem

Kiedy wydrążając miąższ (miękisz) z miseczek chlebowych, spróbowałam kawałka stwierdziłam, że jeśli zmienię formę i czas pieczenia to będą z tego ciasta pyszne, pszenne bułeczki. I nie pomyliłam się, rodzinka rzuciła się na nie i połowy już nie było, zanim zdążyły ostygnąć, a trzymane w woreczku strunowym były świeże jeszcze następnego dnia :) Bułeczki o takim kształcie kupowałam kiedyś w jednej z kołobrzeskich piekarni, były naprawdę pyszne :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6-8 sztuk
Czas przygotowania (min):
90
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
120


630g mąki pszennej tortowej
300ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 białko





Wszystkie składniki wymieszać w misce, po czym wyrobić długo gładkie, elastyczne ciasto, włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Na blasze wyłożyć papiero do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 (lub 8) kawałków, każdy kawałek rozgnieść na płaski placek, po czym zwinąć okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka.

Nastawić piekarnik na 200 stopni. Każdą bułeczkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć je mąką pszenną i przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.

Przed wstawieniem do piekarnika można bułeczki jeszcze oprószyć, wstawić do piekarnika bułeczki i piec 20-30 minut (w zależności od wielkości), aż będą ładnie zarumienione.

 

Zmodyfikowany przepis na miseczki chlebowe ze strony „Kotlet.tv„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułeczki z przedziałkiem
  • Bułeczki z przedziałkiem
  • Bułeczki z przedziałkiem