Bułeczki z przedziałkiem
630g mąki pszennej tortowej
300ml ciepłej wody
25g świeżych drożdży
1 łyżeczka soli
pół łyżeczki cukru
2 łyżki oliwy
1 białko
Wszystkie składniki wymieszać w misce, po czym wyrobić długo gładkie, elastyczne ciasto, włożyć ciasto do szklanej miski, przykryć wilgotna ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Na blasze wyłożyć papiero do pieczenia. Ciasto podzielić na 6 (lub 8) kawałków, każdy kawałek rozgnieść na płaski placek, po czym zwinąć okrągłą sakiewkę i położyć ją zwinięciem do dołu, tak, by powierzchnia z wierzchu była gładka.
Nastawić piekarnik na 200 stopni. Każdą bułeczkę naciąć tępym nożem w połowie, oprószyć je mąką pszenną i przykryć ściereczką, zostawić na 30 minut do wyrośnięcia.
Przed wstawieniem do piekarnika można bułeczki jeszcze oprószyć, wstawić do piekarnika bułeczki i piec 20-30 minut (w zależności od wielkości), aż będą ładnie zarumienione.
Zmodyfikowany przepis na miseczki chlebowe ze strony „Kotlet.tv„.
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!