//

Bułki do hot-dogów

Do tych bułek przymierzałam się już od dawna. Kiedyś łatwo było je kupić, były smaczne, chrupiące i pełne sezamu, dzisiaj jeśli gdziekolwiek można dostać bułki do hot-dogów, to albo są twarde, jak kamień albo suche i naładowane zbyt dużą ilością spulchniaczy. Odkąd mieszkam w Toruniu nie spotkałam ani razu bułek do hot-dogów, a że domowe hot-dogi bardzo lubimy (to koronne danie mojego Ukochanego, które przygotował mi na jedną z domowych randek), postanowiłam w końcu zrobić bułki sama. Wyszły cudne, mięciutkie, ale jednocześnie zwarte na tyle, że po dwóch hot-dogach mieliśmy dość jedzenia na wiele długich godzin.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
45 + wyrastanie


600g mąki pszennej
2 łyżeczki soli
290ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
40g rozpuszczonego i przestudzonego masła

1 jajko + 2 łyżki mleka do posmarowania
sezam do posypania





Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i mieszać, aż się rozpuszczą, zalać wodą i odstawić na 15 minut. Do miski przesiać mąkę z solą, zrobić dołek i wlać zaczyn drożdżowy, zacząć mieszać i stopniowo wlewać masło. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto, które będzie odchodziło od rąk – zagniatać ok. 15 minut – ja zagniatałam ciasto w maszynie do chleba, bo to duża ilość i nie straciło temperatury.

Przełożyć ciasto do miski, przykryć folią spożywczą, postawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Po tym czasie ciasto znów zagnieść, podzielić na 6 części (po ok. 163 g) i uformować z nich wałki o długości ok. 20 centymetrów, ułozyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. W miseczce roztrzepac jajko z mlekiem, posmarować bułeczki za pomocą pędzelka i obficie posypać sezamem, przykryć bułeczki ściereczką i odstawić na ok. 30 minut.

Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić bułeczki (przed wstawieniem można włożyć między ciasto kawałki papieru do pieczenia, by ciasto się nie skleiło), piec 15-20 minut, aż ładnie się zarumienią. Upieczone bułeczki od razu wyjąć z piekarnika i położyć na kratce, by przestygły – po ok. 5 minutach zrobią się miękkie.

 

Przepis na sałatkę do hot-dogów znajdziesz poniżej:
sałatka do hot-dogów2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułki do hot-dogów
  • Bułki do hot-dogów
  • Bułki do hot-dogów