//

Bułki tygrysie

...a właściwie holenderskie, chrupiące bułeczki (Dutch Crunch Rolls) postanowiłam upiec na nasze niedzielne śniadanie - okazało się, że wspaniale pasowały nie tylko do sałaty i wędliny, ale również do pasty z ziaren słonecznika i suszonych pomidorów, którą zrobiłam dzień wcześniej. Smaczne bułeczki, z delikatnym, mięciutkim miękiszem i bardzo chrupiąca skórka to właśnie całe one :) choć nie wiem dlaczego w Polsce zostały ochrzczone nazwą "tygrysich", mnie bardziej podoba się nazwa oryginalna :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
15-25
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
35-45 + wyrastanie


Bułeczki:
375ml mleka
1,5 łyżki masła
525 - 600g mąki pszennej tortowej - użyłam około 560g
1 łyżka suszonych drożdży instant (7g)
1 łyżka cukru
1 łyżka soli

Polewa/skorupka:
1 łyżka drożdży suszonych instant (7g)
125ml ciepłej wody
1 łyżka cukru
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki mąki ryżowej (zmiksowałam ryż w Thermomixie na drobny pył)





Bułeczki: mąkę (525g) wymieszać w misce z cukrem, solą, suszonymi drożdżami instant. Mleko podgrzać z masłem, aż będą lekko ciepłe. Mieszając palcami mąkę, powoli wlewać mleko w całości, zagniatać ciasto – w razie potrzeby dosypać trochę mąki – ciasto ma być elastyczne, ma bez problemu odchodzić od rąk – może stwarzać pozory ciężkiego, ale potem wyrośnie. Ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1h).

Po tym czasie ciasto znów zagnieść, podzielić na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć bułeczki w odstępach i delikatnie spłaszczyć je środkiem dłoni, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po upłynięciu 20 minut, przygotować „topping”: wymieszać wszystkie składniki w misce i wsypać 3/4 szklanki mąki, odstawić, by masa zaczęła rosnąć. Nastawić piekarnik na 220 stopni góra/dół.

Kiedy piekarnik się nagrzeje, odkryć bułeczki, wymieszać „topping” i na wierzch każdej bułeczki nakładać po 2-3 łyżeczki masy, delikatnie rozprowadzając ją spodem łyżeczki, by oblała niemalże całą kulę. Wstawić bułeczki do piekarnika i piec 15 minut, po czym zmienić temperaturę na 200 stopni z termoobiegiem i piec aż będą złoto-brązowe (około 5 minut). Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.

THERMOMIX:

Bułeczki: mąkę (525g) wymieszać w misce z cukrem, solą, suszonymi drożdżami instant. Mleko i masło włożyć do naczynia miksującego i podgrzać – 1 min., temp. 37 st., o. 4. Do płynu wsypać mieszankę mączną i zagnieść ciasto – 2 min., Interwał, z ciasta uformować kulę, włożyć do miski, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1h).

Po tym czasie ciasto znów zagnieść, podzielić na 8 części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, położyć bułeczki w odstępach i delikatnie spłaszczyć je środkiem dłoni, przykryć ściereczką i odstawić na 40 minut do wyrośnięcia. Po upłynięciu 20 minut, przygotować „topping”: wymieszać wszystkie składniki w naczyniu miksującym – 30 s., o. 3., odstawić w zamkniętym naczyniu, by masa zaczęła rosnąć. Nastawić piekarnik na 220 stopni góra/dół.

Kiedy piekarnik się nagrzeje, odkryć bułeczki, wymieszać „topping” i na wierzch każdej bułeczki nakładać po 2-3 łyżeczki masy, delikatnie rozprowadzając ją spodem łyżeczki, by oblała niemalże całą kulę. Wstawić bułeczki do piekarnika i piec 15 minut, po czym zmienić temperaturę na 200 stopni z termoobiegiem i piec aż będą złoto-brązowe (około 5 minut). Upieczone od razu wyjąć i studzić na kratce.

Przepis znalazłam na blogu Bright-Eyed Baker.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Bułki tygrysie
  • Bułki tygrysie
  • Bułki tygrysie
  • Bułki tygrysie