Buraczki marynowane

Moja ulubiona sałatka do mielonych kotletów to właśnie marynowane buraczki - to bez znaczenia, czy są podane w całości, w figlarnych plasterkach, słupkach czy tarte... buraczki muszą być i już :) Ten przepis miałam opublikować już w zeszłym roku, ale poprzednie buraczki zbyt szybko zniknęły i nawet nie miałam co sfotografować. Tym razem się zawzięłam i zdjęcia zrobiłam w trakcie i tuż po przygotowaniu. Teraz moje przetwory czekają już na najbliższy, tradycyjny, polski obiad :) Do buraczków używam dokładnie tej samej zalewy, co do ogórków konserwowych, buraczki są dobrze doprawione, ale równocześnie nie trącą samym octem (z czym się często spotykam w innych kuchniach). To zdecydowanie moja ulubiona wersja.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 16 półlitrowych słoików
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


4-5 kilo buraków czerwonych, okrągłych

Zalewa (1 porcja):
1250 ml wody z gotowania buraków (lub zwykłej wody)
250 ml octu
2 łyżki soli
250g cukru





Buraki umyć, obciąć im końcówki z obu stron, ugotować al dente w osolonej wodzie* (polecam wlać do gotowania trochę więcej wody, aby była do zalewy).Ugotowane buraki odcedzić (nie wylewać wody!!) i przestudzić, można przelać lodowatą wodą, a następnie obrać używając rękawiczek ochronnych, by nie ubrudzić rąk – buraki po naciśnięciu palcami powinny same wychodzić ze skóry.

Małe buraczki włożyć całe do słoików, większe pokroić na połówki lub ćwiartki albo w inny dowolny kształt – plastry, słupki, itd., i poukładać w słoikach.

Składniki zalewy wymieszać w garnku i doprowadzić do wrzenia – na tę ilość buraków potrzebne będą przynajmniej 2 porcje zalewy. Gorącą zalewę wlewać do słoików tak, by zakrywała buraczki, słoiki zakręcać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 125°C i pasteryzować 20 minut.

Po tym czasie słoiki wyjąć, a po 15 minutach postawić do góry dnem i pozostawić do wystudzenia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

*Jeżeli mamy buraki różnych wielkości, to polecam podzielić je na dwa garnki i gotować w jednym mniejsze buraczki a w drugim buraki większe.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Buraczki marynowane
  • Buraczki marynowane
  • Buraczki marynowane