Caldo verde

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    24/5/2013
  • Kategoria:
Być w Portugalii i nie spróbować caldo verde? Niemożliwe! Ta zupa jest dla Portugalczyków, jak dla nas rosół. Nam niestety nie udało się znaleźć knajpy, któa by ją serwowała, dlatego zdając się na Internet postanowiłam zrobić ją sama. Wyszła pikantna, trochę jak nasza zupa z młodej kapusty, ale dodaje się do niej chorizo i ostrą papryczkę. Prawdę mówiąc powinno się ją robić z jarmużu lub z kapusty galicyjskiej, ale że takowych na miejscowym targu nie dostałam, zadowoliłam się "ichną" kapustą innego rodzaju.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
50


2 cebule
4 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy
ok. 150g chorizo
500g białej, młodej kapusty (użyłam miejscowej, portugalskiej)
6 małych ziemniaków
1,5l bulionu/wywaru
sól i pieprz do smaku
ostra papryka dla poprawienia smaku





W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w ćwiartki a następnie w piórka, wrzucić na rozgrzaną oliwę, czosnek pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli i dusić, aż wydobędzie się aromat.

Chorizo pokroić na półplasterki, kapustę w dość cienkie paseczki (ok. 5mm grubości), dodać do smażących się warzyw, mieszać – czas od włożenia cebuli to ok 15 minut.

Ziemniaki obrać, pokroić w ćwiartki a te na plasterki, dodać do garnka z warzywami, zamieszać, wlać bulion, dodać przyprawy, przykryć pokrywką i gotować na średnim ogniu 30 minut, w razie potrzeby dodatkowo doprawić.

 

Przepis ze strony BBC Food.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Caldo verde