Carpaccio z buraczków

Ta kolorowa, piękna i smaczna sałatka chodziła mi po głowie już od dawna, kiedy w zeszłym roku moja siostra przygotowała ją do grilla. Szczerze mówiąc, nie jestem wielką fanką gotowanych buraków w czystej postaci (choć marynowane bardzo lubię), to ta sałatka bardzo przypadła mi do gustu. To dobra propozycja do potraw z grilla właśnie, tuż obok sałatki ziemniaczanej, ponieważ jest świeża i kolorowa. Ja podałam ją do pieczonej karkówki jako dodatek warzywny do obiadu - pycha! Przepis znalazłam na blogu "In my coffee kitchen", zmieniłam tylko pestki słonecznika na pestki dyni.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
dla 2-4 osób
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


2-3 nieduże buraki okrągłe
ok. 100g sera typu feta (użyłam sałatkowego w kostce)
2-3 łyżki pestek dyni
dwie garście rukoli
oliwa
sos z octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku





Buraki ugotować w osolonej wodzie – ok. 1 h od momentu zagotowania, wyjąć z wody i przepłukać lodowatą wodą z kranu, wstawić do lodówki na 1 godzinę. Obrać ze skóry (powinna łatwo dawać zeskrobać się nożykiem) i pokroić w cieniutkie plasterki (ok. 1 mm grubości).

Plasterki rozłożyć na dużym lub mniejszych talerzach tak, by na siebie zachodziły, następnie skropić je oliwą i sosem balsamicznym, oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem. Na środku ułożyć rukolę, a ser pokruszyć dookoła niej, całość posypać niewielką ilością pestek dyni podprażonych na suchej patelni.

Podawać od razu lub schłodzić w lodówce do czasu podania.

Oryginalny przepis na tę sałatkę pochodzi z bloga In my coffee kitchen.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Carpaccio z buraczków
  • Carpaccio z buraczków
  • Krystyna Głowińska

    Ale pychota, coś wybitnie dla mnie. Domisiu jesteś wielka, na pewno sobie zrobię, są młode buraczki. Jupi. :D