Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Cataplana – Portugalia na Twoim stole

Kiedy tylko w zeszłym roku polecieliśmy do Portugalii (region Algarve) i spróbowałam cataplany, planowałam zakup specjalnego garnka, w którym się ją robi. Wtedy nie było jednak na niego miejsca w moim budżecie, więc po prostu zrobiłam cataplanę w zwykłym garnku. Na przeciw jednak moim snom o miedzianym naczyniu, wyszedł sklep Portugalka.pl i sprawił, że znów wróciłam wspomnieniami do Portugalii i Lizbony, w której po prostu się zakochaliśmy. Cataplana to nic innego, jak gulasz-potrawka z owoców morza, ryb i warzyw, to takie portugalskie leczo, ale wzbogacone o dary morza (a w przypadku tego kraju - oceanu), Cataplana to też nazwa specjalnego garnka, o którym recenzję będziecie mogli przeczytać już na dniach.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
40


4 łyżki oliwy
1 biała, średnia cebula
3 ząbki czosnku
ok. 200g ziemniaków, ugotowanych i pokrojonych w kostkę
pół żółtej papryki (oczyszczonej)
pół czerwonej papryki (oczyszczonej)
400g pomidorów z puszki - bez skóry, rozdrobnionych
300g mięsa białej ryby (dorsza, makreli)
300g krewetek wraz z ogonkami
chilli do smaku





Składniki potrawy przygotować wcześniej – cebulę, czosnek i papryki pokroić w kostkę, rybę w kawałki 2x2cm, a krewetki rozmrozić, puszkę z pomidorami otworzyć.

Cataplanę otworzyć, postawić na kuchence gazowej, wlać oliwę i włączyć gaz – włożyć posiekaną cebulę i czosnek i zeszklić. Dodać ziemniaki i papryki oraz wlać pomidory z puszki, zamieszać i chwilę razem dusić. Do warzyw w garnku dodać krewetki i pokrojoną rybę, zamieszać, zamknąć garnek i zostawić, by całość dusiła się około 15 minut. Po ugotowaniu naczynie bardzo delikatnie otworzyć, doprawić do smaku solą, pieprzem oraz chilli i od razu podawać – najlepiej ze świeżą bagietką.

Przepis zgłosiłam do akcji Ani „Warzywa psiankowate”:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Cataplana – Portugalia na Twoim stole