Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Chai tea iced coffee

Prawdę mówiąc trochę znudził mi się smak tradycyjnej, mrożonej kawy, zapragnęłam czegoś innego. Wiem, że Nestle, producent naszych kapsułek do Dolce Gusto ma taką kawę w ofercie, ale na gorąco, postanoiwłam zrobić własną wersję chai tea latte :) Smakowało mi wyśmienicie!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15


400 ml mleka 3,2%
6 kostek lodu
4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
3 łyżeczki cukru
płaska łyżeczka mielonego cynamonu
1 ziarnko kardamonu (lub 1/4 łyżeczki mielonego)
1/4 łyżeczki mielonego imbiru





Wszystkie składniki umieścić w blenderze z funkcją kruszenia lodu, oprócz kardamonu. Z kardamonu wyjąć ziarenka i dodać je do reszty składników.

Całość zmiksować przez około pół minuty na najwyższych obrotach.

Do szklanek włożyć po 2 kostki lodu i rozlać porcje kawy, można na koniec posypać mielonym cynamonem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chai tea iced coffee