Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Chili con carne

Cóż za danie kryje się pod tą tajemnicza nazwą? Nic innego, jak najzwyklejsze chili con carne (z hiszp. chili z mięsem). Robiłam ten gulasz pierwszy raz i nieskromnie przyznam, że wyszedł przepyszny mimo, że z mojego własnego przepisu :) Polecam Wam serdecznie, bo jest to danie szczególnie rozgrzewające w takie zimne dni i jest w sam raz dla koneserów dań mocno przyprawionych.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
30
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
60


500g mielonego mięsa - użyłam wołowiny
3 dojrzałe pomidory (450g)
900ml wywaru/bulionu

1 mała zielona papryka
pół czerwonej papryki
1 malutka papryczka chilli
1 duża cebula
4 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 puszka kukurydzy
1 puszka czerwonej fasoli
4 łyżki oleju
sól, pieprz
pół łyżeczki pieprzu cayenne
pół łyżeczki ostrej papryki suszonej
pół łyżeczki słodkiej papryki suszonej





Na dużej patelni (użyłam woka) rozgrzać olej i dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem i smażyć, aż mięso będzie mocno usmażone – aż rumiane. Wlać 400ml wywaru i zmniejszyć ogień, całość podgrzewać 10 minut, by płyn nieco odparował.

W tym czasie umyć pomidory, sparzyć i obrać ze skóry, pokroić na kawałki i dodać je do mięsa, dodać posiekaną, pozbawioną pestek papryczkę chilli, gotowac całość, aż pomidory całkiem zmiękną – około 10 minut. Cebulę i papryki umyć i pokroić w nieduże kawałki (wielkości czerwonej fasolki), czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, wszystko to włożyć na patelnię i wlać 500 ml wywaru i koncentrat pomidorowy. Całość podgrzewać kolejne 15 minut.

W międzyczasie odcedzić na jednym durszlaku czerwoną fasolkę i kukurydzę – nie płukać wodą! Kiedy danie na patelni będzie miało dość gęstą konsystencję dodać fasolkę, kukurydzę, pieprz cayenne i suszone papryki.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chili con carne
  • Chili con carne