//

Chińskie bułeczki z kurczakiem

Oj jak dobre były te bułeczki! Odkąd tylko znalazłam ten przepis w mojej ulubionej książce o pieczywie, to wiedziałam, że szybko je zrobię. Bułeczki wyszły naprawdę przepyszne, a to nadzienie... no po prostu brak mi słów, sami musicie spróbować!! Ja jadłam bułeczki z domowym sosem słodkim-chilli i to był bardzo trafiony dodatek.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8 sztuk
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
70


Ciasto:
230g mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
15g świeżych drożdży
1 łyżka masła
140ml mleka

Nadzienie:
225g mięsa z kurczaka (ja użyłam mięsa z ud kurzych)
1 nieduża, biała cebula, posiekana
2 łyżki oleju
kawałek świeżego imbiru, startego (ilość wg uznania)
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka płynnego miodu
sól, pieprz czarny
100g czerwonej lub żółtej papryki pokrojonej w kostkę

Ponadto:
1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
sezam do posypania





Mięso pokroić w drobną kostkę. W misce wymieszać sos sojowy z imbirem, miodem i 1 łyżką oleju, włożyć mięso, wymieszać i odstawić do lodówki.

Mleko umieścić w garnuszku z masłem i cukrem, podgrzać, by całość była ledwie letnia, zestawić z ognia i mieszać, aż masło się rozpuści – wkruszyć drożdże, wymieszać i odstawić pod przykryciem na 15 minut.

Mąkę przesiać do miski, wymieszać z solą i zrobić dołek, w dołek wlac rozczyn drożdżowy i wyrobić gładkie, elastyczne ciasto – gdyby się kleiło, można podsypać odrobiną mąki, włożyć ciasto do miski, prykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę.

Na patelni (lub woku) rozgrzać pozostały olej, wrzucić mięso razem z marynatą i smażyć około 5 minut, następnie dodać cebulę i paprykę, smażyć około 2 minuty, na koniec przyprawić do smaku – odstawić, by całość wystygła.

Wyrośnięte ciasto zagnieść, podzielić na 8 części i każdą z nich wałkować na cienki, okrągly placek, nakładać nadzienie i zakleić krawędzie ciasta – układać bułeczki na blasze (wyłożonej papierem do pieczenia) zlepieniem do dołu, przykryć i nastawić piekarnik na 190 stopni. Kiedy piekarnik się nagrzeje, posmarować bułeczki żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać obficie sezamem, wstawić do piekarnika i piec ok. 15-20 minut, upieczone podawać od razu – ja podałam z domowej roboty słodkim sosem chilli.

Przepis pochodzi z książki „Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków„.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chińskie bułeczki z kurczakiem
  • Chińskie bułeczki z kurczakiem