Chleb na zakwasie – codzienny

Zawsze marzyłam, żeby móc upiec chleb, który smakować będzie tak, jak ten kupiony w naszej ulubionej, kołobrzeskiej piekarni - Wedland. O zwaretj konsystencji, miękkim miąższu i chrupiącej, delikatnej skórce.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
20-30
Czas całkowity (min):
ok. 90 + wyrastanie


Zaczyn (400g):
50g żytniego zakwasu
180g mąki żytniej (typ 720)
170g ciepłej wody

Składniki na chleb:
400g gotowego zaczynu
100g maki żytniej (typ 720)
100g mąki pszennej tortowej (typ 450)
200g mąki pszennej (typ 650)
150ml ciepłej wody
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
10ml oleju roślinnego





Zaczyn rokładamy na półtora dnia, poczynając od np. 15 dnia pierwszego.

Zaczyn rozkładamy na trzy tury. Pierwsza fazę zaczynamy pobierając zakwas i mieszając go z 60g mąki żytniej i 60g ciepłej wody w ceramicznym naczyniu, odstawiamy pod przykryciem w zaciemnione i dośc ciepłe miejsce. Zostawiamy na 5-6 godzin.

W drugiej fazie mieszamy zaczyn z 60g mąki żytniej i 50g ciepłej wody, odstawiamy znów pod przykryciem, znów w to samo miejsce, tym razem na 8-12 godzin. Najlepiej na czas, kiedy idziemy spać, by rano wstając mieć już gotowy zaczyn do fazy trzeciej.

Rano, by rozpocząć trzecią fazę należy dokarmić zaczyn 60g mąki żytniej i 60g ciepłej wody i wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce, najlepiej na grzejnik, pod przykryciem, w tej fazie zaczyn zwiększa objętość nawet do 4 razy. Faza trzecia trwa 3 godziny.

Następnego dnia:

Wszystkie skladniki na chleb wymieszać i zagniatać ciasto przez 5 minut. Odstawić je pod przykryciem na 20 minut, by trochę odpoczęło, a nastepnie zagniatac kolejne 5 minut.

Z gotowego ciasta uformować bochenek i włożyć go do mocno wysypanego mąką koszyka do wyrastania lub drewnianego pojemnika. Przykryć, postawić na grzejniku (lub w dość ciepłym miejscu), naciąć w dowolny sposób i pozostawić, by mógł spokojnie wyrastać – czas rośnięcia to 3-4 godziny lub do momentu podwojenia objętości.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Na spodzie piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą. Chleb bardzo delikatnie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować go wodą i wstawić na środkową półke piekarnika. Piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec kolejne 10 minut, aż skórka chleba będzie zarumieniona. Chleb od razu wyjąć z piekarnika i położyć na kracie, by wystygł.

Zmodyfikowany przepis z bloga Chleb.info.pl.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chleb na zakwasie – codzienny

1 komentarz

  1. piękny chlebek :) muszę zrobić :)