Chleb na zakwasie z miodem i orzechami laskowymi

Mam już wyhodowane tyle zakwasu, że powoli przestaje mi się mieścić w moim glinianym garnuszku, no cóż, przez ten upał naprawdę nie miałam ochoty nic piec, ale zakwas trzeba wykorzystać, zanim się zacznę przeprowadzać, bo nie wiem, czy dam radę go przetransportować, w każdym bądź razie jego hodowla będzie prowadzona także w domu rodzinnym, więc będę Was co jakiś czas raczyć pysznymi chlebkami :) Ten chlebek wymysliłam na poczekaniu z tego, co wpadło mi pod rękę, bochenek wyszedł nieduży - trochę płaski, bo wyrastał w za dużym koszyku - ale jak na nas dwoje idealny :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
40
Gotowanie/pieczenie (min):
25
Czas całkowity (min):
65 + wyrastanie


Zaczyn:
100g czynnego zakwasu żytniego
100g mąki żytniej typ 720
100ml przegotowanej lub przefiltrowanej wody

Ciasto właściwe:
cały gotowy zaczyn
200g mąki żytniej typ 720
120g mąki pszennej tortowej
2 łyżki miodu akacjowego - płynnego
2 garście orzechów laskowych
100ml ciepłej wody
1 łyżka soli





Składniki zaczynu wymieszać do uzyskania gęstego ciasta, przykryć ściereczką i odstawić na noc, na około 12 godzin.

Rano wymieszać w dużej misce obydwie mąki z solą, dodać zaczyn i wodę i wyrobić gładkie ciasto. Sparzyć orzechy laskowe wrzątkiem, odcedzić, osuszyć i wgnieść je do ciasta chlebowego.

Z ciasta uformować kulę i włożyć do naoliwionej miski, po godzinie ciasto wyrobić i znów włożyć do miski. Po kolejnej godzinie znów zagnieść ciasto i kulę włożyć do oprószonego mąką kosza do wyrastania, odstawić na 2 godziny.

Nastawić piekarnik na 230 stopni, włozyć na spód blaszkę z wodą. Chlebek przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, naciąć i wstawić ostrożnie do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni.

Piec 15 minut i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni, piec jeszcze 10 minut. Wyjąć chleb z piekarnika i przełożyć go na kratkę, by całkowicie wystygł.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chleb na zakwasie z miodem i orzechami laskowymi
  • Chleb na zakwasie z miodem i orzechami laskowymi