Chlebek bananowy Sophie Dahl

Zdaje mi się, że już wszyscy robili to ciasto i mają je na blogu, niczym sernik, a jednak okazuje się, że nie każdy próbował tego specyficznego wypieku. Chlebek bananowy to propozycja stworzona i dla łasuchów i dla fanów bananowych wypieków - bo jest bardziej bananowy od samych bananów. W każdym razie ciasto powstało na życzenie mojej fanki na FB Ewy i chciałabym z tego miejsca podziękować Ci, Ewo, że mnie zmotywowałaś, pyszne ciasto! :) Przepis pochodzi z książki "Apetyczna Panna Dahl" - z moją małą ingerencją. Do chleba bardzo lubię dodawać orzechy włoskie - ciasto zyskuje wtedy niesamowity smak.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
50
Czas całkowity (min):
65


4 dojrzałe banany
75g miękkiego masła
150g brązowego cukru
1 roztrzepane jajko
1 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub olejku)
170g mąki pszennej tortowej

opcjonalnie: garść orzechów włoskich





Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Przygotować keksówkę 20cm – wyłożyć ją papierem do pieczenia.

Banany umyć, obrać ze skórki, odciąć końcówki i rozgnieść w misce. W drugiej misce utrzeć masło z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i zamieszać, dodać banany, sodę, ekstrakt waniliowy i szczyptę soli, dobrze całość wymieszać.

Cały czas mieszając, delikatnie i stopniowo wsypywać mąkę, na końcu dodać orzechy i wymieszać. Ciasto przełożyć do przygotowanej wcześniej formy i całość wstawić do piekarnika.

Piec chlebek około 40-50 minut – do suchego patyczka. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce.

Chlebek można jeść bezpośrednio po wystudzeniu, ale pyszny będzie także przypieczony w tosterze i posmarowany masłem.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chlebek bananowy Sophie Dahl

0 komentarzy