//

Chlebek do święconki

Z biegiem lat odeszliśmy od chadzania z koszyczkiem, by go poświęcić na Wielkanoc, ale prawdą jest, że wielkanocny koszyczek co roku jest przez nas skrzętnie tworzony i stawiany na stole. W takim koszyczku tradycyjnie znajdują się same dobre rzeczy, pisanki, chrzan i ćwikła, kiełbasa i wiele innych, dobrych rzeczy, jednak nie może zabraknąć pieczywa. Dlatego też, pomyślałam sobie, że taki mini chlebek może być fantastyczną propozycją do uzupełnienia koszyczka - bo przecież domowe pieczywo to najlepsze pieczywo! Chlebek robi się chwilę, a jeśli nie mamy małych foremek, można z ciasta uformować małe bochenki i po prostu upiec na blasze - ciasto dobrze trzyma formę :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
2-3 sztuki
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
15
Czas całkowity (min):
35 + wyrastanie


150ml mleka
25g masła
1 lyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
15g świeżych drożdży
220g mąki pszennej
60g mąki kukurydzianej





Mleko wlać do rondelka, dodac masło, sól i cukier, podgrzewać, aż masło się roztopi, zestawić rondelek z ognia i przestudzić, by płyn był ledwie letni. Kiedy płyn ostygnie, wkruszyć do niego drożdże, rozpuścić mieszając i odstawić na 15 minut, by całość się spieniła.

W misce wymieszać mąki, zrobić dołek i wlać płyn, wyrobić dokładnie gładkie, elastyczne ciasto, zostawić je w misce, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Po tym czasie ciasto znów zagnieść i podzielić na 2-3 części.

Z ciasta uformować podłużne bochenki lub też porcje umieścić w małych, prostokątnych foremkach, oprószyć mąką i naciąć, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić chlebki i piec 13-15 minut, aż się zarumienią, upieczone wyjąć od razu z piekarnika i przestudzić na kratce.

 

THERMOMIX:
Mleko wlać do naczynia miksującego, dodać masło, cukier i wkruszyć drożdże, mieszać – 2 min., 37st., o. 3. Pozostawić masę na ok. 15 minut. Do spienionego płynu w naczyniu miksującym przesiać obydwie mąki i sól, zagnieść – 1-2 min., o. Interwał. Pozostawić ciasto w maszynie, by wyrosło przez ok. 40 minut, po tym czasie wyjąć z naczynia miksującego, zagnieść i podzielić na 2-3 części.

Z ciasta uformować podłużne bochenki lub też porcje umieścić w małych, prostokątnych foremkach, oprószyć mąką i naciąć, przykryć ściereczką i odstawić na ok. 30 minut. Nastawić piekarnik na 180 stopni, do nagrzanego wstawić chlebki i piec 13-15 minut, aż się zarumienią, upieczone wyjąć od razu z piekarnika i przestudzić na kratce.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chlebek do święconki
  • Chlebek do święconki