Chlebek mleczny i z oliwkami

Chlebek mleczny to kolejny przepis, jaki postanowiłam przygotować z mojej nowej książki o pieczywie. Wyszedł miękki, delikatny, z zarumienioną, chrupką skórką. Ja porcję ciasta podzieliłam na dwie części - jedną zostawiłam "czystą", a do drugiej dodałam garść pokrojonych, zielonych oliwek - obydwie wersje wyszły znakomite. Co prawda wzięłam przepis na chleb z automatu, ale w automacie tylko wyrobiłam ciasto, chlebki piekłam w dwóch małych foremkach kesówkach. Przepis pochodzi z książki "Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków".

Stopień trudności:
Ilość porcji:
1
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
30
Czas całkowity (min):
90


375g białej mąki chlebowej (typ 650)
1 i 1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki cukru
15g świeżych drożdży
20g masła
180ml ciepłego mleka
60ml ciepłej wody





Do miski przesiać mąkę, dodać sól, cukier i dokładnie wymieszać, dodać też masło i zrobić dołek.

Drożdże wymieszać z mlekiem i wodą i odstawić na 20 minut, by się spieniły, kiedy tak się stanie, wlać rozczyn w mączny dołek i całość dokładnie zagnieść przez około 10 minut, odstawić, by ciasto wyrastało około 40 minut w misce pod przykryciem.

Po tym czasie ciasto znów zagnieść i umieścić w natłuszczonej foremce, przykryć ściereczką i znów odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na kolejne 40 minut. Po tym czasie nagrzać piekarnik do 175 stopni, do nagrzanego wstawić formę (foremki) i piec chleb około 30-45 minut – ja swoje chlebki piekłam około 30 minut.

Wyjąć upieczony chleb z formy na kratkę i wystudzić.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chlebek mleczny i z oliwkami
  • Chlebek mleczny i z oliwkami
  • Chlebek mleczny i z oliwkami
  • Chlebek mleczny i z oliwkami

0 komentarzy