Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Chlebki pita 2

Przepis na chlebki pita znaleźć na blogu mogliście już od dawna i zawsze był to mój ulubiony przepis. Jednak zakładką w mojej ulubionej książce o pieczywie ciągle miałam zaznaczony ten właśnie przepis - na chlebki, na które zaczynu nie trzeba nastawiać dzień wcześniej. Czy te chlebki są lepsze? Nie wiem :) Pracy przy nich jest tyle samo, ale czas wykonania trochę krótszy, ze względu na brak wspomnianego zaczynu. Smakowo - chyba jednak wolę te pierwsze, ale za to te lepiej puchną i tworzą fajniejsze kieszonki - a co za tym idzie, można je nadziać na bogato, nie żałując świeżych warzyw i kurczaka, albo wegańskiego falafela :) Przepis na te chlebki pochodzi z książki „Chleb. Wielka ilustrowana encyklopedia domowych wypieków". Swoje chlebki piekłam na kamieniu do pizzy, ale zwykła blacha wyłożona papierem do pieczenia też będzie dobra - najważniejsze, aby powierzchnia była maksymalnie rozgrzana.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
6 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


250g mąki pszennej chlebowe (typ 750)
1 płaska łyżeczka soli
15 g świeżych drozdży
140ml ciepłej wody
2 łyżeczki oliwy z oliwek





Drożdże rozpuścić w wodzie, wymieszać z oliwą. Mąkę przesiać z solą do miski, zrobić dołek i wlać rozpuszczone drożdże, zagnieść jednolite, gładkie ciasto. Z ciasta uformować kulę, posmarować je oliwą, włożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia.

Po tym czasie ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6 równych części i z każdej uformować kulkę, przykryć folią i odstawić na 5 minut. Po tym czasie rozwałkowywać każdą porcję na podłużne placki o grubości ok. 5 mm, ułożyć je na oprószonej mąką stolnicy, przykryć folią i odstawić na 30-40 minut.

Piekarnik rozgrzać do 230°C góra/dół i wstawić do niego blachę lub kamień do pizzy – powierzchnia musi być maksymalnie rozgrzana, żeby chlebki od razu dostały odpowiednią temperaturę. Kiedy wszystko się nagrzeje, delikatnie przełożyć chlebki na blachę (lub kamień), zamknąć szybko piekarnik i piec chlebki 4-10 minut, aż spuchną i jeszcze chwilę piec, nie muszą się rumienić.

Gorące chlebki studzić na kratce, nadziewać dowolnym farszem (np. kurczakiem i warzywami) albo podać z hummusem.

 

Zobacz pierwszy przepis na pity:



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chlebki pita 2
  • Chlebki pita 2