Chłodnik truskawkowy

Niedawno, razem z jedną z moich fanek - Agnieszką, przyleciały z Francji dwie fajne książki kulinarne. Jedna o przystawkach/przekąskach, a druga o deserach. Ta o deserach została przetestowana jako pierwsza i na jej podstawie zrobiłam właśnie ten chłodnik. Idealny na upały! Wyszedł orzeźwiający, chłodzący, mało słodki - chłodnik marzenie :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
4
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):
15 + chłodzenie 30


100ml zimnej wody
100ml zimnego soku jabłkowego
50g cukru pudru lub miodu
pół łyżeczki przyprawy korzennej
100ml maślanki
500g świeżych, oczyszczonych truskawek
do podania: gęsty jogurt grecki





Truskawki pokroić w kawałki i włożyć je do misy blendera, truskawki zmiksować na gładki mus. Wlać wodę, sok jabłkowy i maślankę, dodać cukier puder i przyprawę i miksować na gęsty koktajl – około 1 minuty.

Rozlać masę do kokilek lub miseczek, włożyć do zamrażarki na około 30 minut, po tym czasie podawać – można z jogurtem greckim.

 

THERMOMIX:

Do naczynia miksującego włożyć truskawki, zmiksować – 10s., o. 6.

Wlać sok jabłkowy, wodę, maślankę i dodać cukier puder oraz przyprawę, zmiksować – 10s., o. 8.

Rozlać chłodnik do miseczek lub kokilek, wstawić na 30 minut do zamrażarki, podawać na zimno – można z kleksem z jogurtu greckiego.

 

Przepis pochodzi z francuskiej książki „Desserts light”.

 



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Chłodnik truskawkowy
  • Chłodnik truskawkowy