Ciasteczka bitki (baletki)

Pyszne, delikatne biszkopciki, przełożone ulubionym dżemem lub konfiturą to dobry dodatek do popołudniowej kawy czy kubka gorącego kakao. Robi się je szybko i łatwo i z podstawowych składników, jakie zawsze mamy w domu.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 25 całych ciasteczek
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
2x10
Czas całkowity (min):
ok. 30 minut


3 jajka (oddzielić białka od żółtek)
80g drobnego cukru (może być domowy z wanilią)
75g mąki pszennej tortowej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

mak do posypania
do przełożenia: marmolada różana lub dżem truskawkowy





Mąkę przesiać przez sito, z proszkiem do pieczenia, odstawić.

Białka ubić na bardzo sztywną pianę, stopniowo, po łyżce, wsypywać cukier i cały czas ubijać, aż powstanie sztywna, lśniąca piana. Dodać żółtka, delikatnie wymieszać rózgą i wsypać przesianą mąkę, całość bardzo delikatnie, ale dokładnie wymieszać.

Piekarnik rozgrzać do 175°C góra/dół. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto do rękawa cukierniczego z dużą, okrągłą końcówką i wyciskać niewielkie biszkopciki na blachę, w dość sporych odstępach.

Wstawić blachę do piekarnika na środkowy poziom i piec około 10 minut do zarumieniania, tak samo upiec drugą turę, ciepłe przełożyć na kratkę i wystudzić. Wystudzone ciasteczka przekładać marmoladą – po kilku godzinach ciasteczka zmiękną, będą puszyste, wyśmienite.

Przepis na nie znalazłam na blogu Moje Wypieki.

ciasteczka baletki4



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasteczka bitki (baletki)
  • Ciasteczka bitki (baletki)