Ciasteczka z M&M’s

No dobra... trochę oszukałam i wcale nie zrobiłam tych ciasteczek z oryginalnymi M&M'sami, ale Wy możecie zrobić je właśnie tak! Użyłam tańszego odpowiednika, bo był on równie smaczny i dobry co oryginał. Ciasteczka wyszły krucho-miękkie, ja ciut zmodyfikowałam przepis i wyszly również mało słodkie - pamiętajmy, że lentilki (jak zwał tak zwał) są bardzo słodkie.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
16 sztuk
Czas przygotowania (min):
20
Gotowanie/pieczenie (min):
12
Czas całkowity (min):
ok. 50 min.


100g miękkiego masła
100g cukru trzcinowego
200g mąki pszennej
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 łyżeczki sody
szczypta soli
ok. 48 sztuk kolorowych pastylek





Do miski przesiać mąkę, sól i sodę.

W drugiej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa zrobi się trochę puszysta, dodać jajko i ekstrakt i ubić, dodać suche składniki i całość wymieszać mikserem – uważając, bo ciasto będzie bardzo zwarte.

Schłodzić ciasto w lodówce około 60 minut, po czym nastawić piekarnik na 180 stopni. Z ciasta nabierać porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze w 3-centymetrowych odstępach, w każdą kuleczkę wcisnąć trzy pastylki. Kuleczek nie trzeba spłaszczać, bo bardzo ładnie rozchodzą się podczas pieczenia – nawet po wciśnięciu lentilek można jeszcze poprawić kształt kuli.

Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasteczka 12 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę i wystudzić całkowicie.

Przepis z bloga Cukiernicze kreacje Charlotte.

THERMOMIX:

Do miski przesiać mąkę, sól i sodę.
Do naczynia miksującego włożyć masło i cukier i ucierać – 2 min., o. 4.
Wbić jajko, dodać ekstrakt i ubijać – 1 min., o. 4.
Nastawić urządzenie na 4 min., o. 3. i stopniowo przez otwór w pokrywie wsypywać mieszankę mączną, robić tak do wykończenia składników, wyłączyć urządzenie, kiedy masa będzie zwarta ciężka (może to trwać krócej, niż nastawiony czas).

Schłodzić ciasto w lodówce około 60 minut, po czym nastawić piekarnik na 180 stopni. Z ciasta nabierać porcje i formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać je na blasze w 3-centymetrowych odstępach, w każdą kuleczkę wcisnąć trzy pastylki. Kuleczek nie trzeba spłaszczać, bo bardzo ładnie rozchodzą się podczas pieczenia – nawet po wciśnięciu lentilek można jeszcze poprawić kształt kuli.

Wstawić blachę do piekarnika i piec ciasteczka 12 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, zostawić na 5 minut na blasze, po czym przełożyć na kratkę i wystudzić całkowicie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasteczka z M&M’s
  • Ciasteczka z M&M’s