//

Ciasto 3Bit

To ciast zna chyba każdy amator słodkości, szczególnie taki, który w pieczeniu nie czuje się zbyt mocny. Pierwszy raz jadłam 3 bit-a na urodzinach u koleżanki, Madzi, byłam wprost zachwycona i po jakimś czasie postanowiłam je odtworzyć, jeszcze zanim założyłam bloga.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
20
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
20
Czas całkowity (min):
80


8-9 paczek herbatników (po 10 sztuk)

Masa krówkowa:
słoiczek kajmaku lub puszka masy krówkowej (400g)
60ml mleka

Masa budyniowa:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe (każdy na 500ml mleka)
800 ml mleka
50g cukru
130g miękkiego masła (temp. pokojowa)

Ponadto:
200 ml śmietanki słodkiej 30%
gorzka czekolada, mocno schłodzona





Z mleka odlać 200ml, resztę wlać do garnuszka i doprowadzić do wrzenia. W mleku w kubku rozprowadzić budynie w proszku, by całkowicie się rozpuściły, a kiedy mleko w garnku się zagotuje, wlać całość i energicznie mieszać, gotować tak jeszcze chwilę, mieszając, aż masa mocno zgęstnieje, odstawić do wystudzenia (do temp. pokojowej). Stygnącą masę można często mieszać – szybciej ostygnie. Wystudzone budynie utrzeć mikserem z masłem, na gładką masę.

Kajmak (lub masę krówkową) podgrzać z mlekiem w garnuszku.

Spód i boki blaszki wyłożyć herbatnikami, na spód wylać masę krówkową a na nią ułożyć kolejną partię herbatników. Delikatnie wyłożyć masę budyniową i przykryć herbatnikami.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną pianę i wyłożyć równą warstwą na herbatniki, wierzch oprószyć czekoladą startą na tarce o drobnych oczkach (u mnie zmiksowana).

Ciasto przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny – a najlepiej na całą noc – im dłużej ciasto postoi, tym smaczniejsze będzie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto 3Bit