//

Ciasto „Bounty”

Znalazłam kiedyś przepis na ciasto zwane "Bounti" (zmiana celowa) i je wypróbowałam. Biszkopt okazał się puszysty i lekki, masa - marzenie, kremowa i rozpływająca się w ustach, natomiast polewa to mój przepis. W smaku masa przypomina popularne batoniki, biszkopt można za to jeść bez wyrzutów sumienia, a polewa - jest dopełnieniem niesłodkiej całości :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania (min):
25
Gotowanie/pieczenie (min):
45
Czas całkowity (min):
70


Ciasto:
6 jaj
5 łyżek mąki
6 łyżek cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki kakao

Masa kokosowa:
½ litra mleka
1-2 białe czekolady
200g masła (83%)
250g wiórek kokosowych
2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
1 laska wanilii

Polewa:
20g masła
2 gorzkie czekolady
Ok. 100ml mleka





Mąke przesiać z proszkiem do pieczenia i kakao.

Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, dodać cukier, żółtka, ubijać dalej. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao, delikatnie zmiksować. Wylać ciasto na przygotowaną wcześniej blachę, piec w temperaturze 170°C przez 25 minut – przy czym wstawić do nagrzewającego się piekarnika.

Po upieczeniu od razu wyjąć biszkopt z piekarnika i upuścić go na ziemię z wysokości ok. 30-40 cm!

Mleko zagotować z cukrem, wsypać kokos, dodać ziarenka z wanilii i gotować na małym ogniu około 20 minut, do zgęstnienia – ciągle mieszając.
Do gorącej masy dodać posiekane masło i pokruszoną czekoladę, mieszać, aż się roztopią. Masę dobrze wystudzić.

Rozpuścić masło, włożyć pokruszoną czekoladę i dolewać stopniowo mleko, ciągle mieszając.

Na upieczony wcześniej spód wyłożyć masę kokosową i odstawić całość do lodówki, zostawić zastygnięcia masy. Kiedy masa z wierzchu zastygnie delikatnie rozprowadzić polewę czekoladową. Można jeszcze płynną polewę posypać wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.

 

Przepis ze strony Wielkie Żarcie.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto „Bounty”