Ciasto drożdżowe z kruszonką

Całe życie, a przynajmniej odkąd pamiętam, marzyłam o tym, by upiec takie ciasto drożdżowe. Właśnie takie, którego smaku, konsystencji, miękkości i wielu pozostałych parametrów, nie da się opisać. Mocno pachnące drożdżami, z ogromną ilością kruszonki - obowiązkowo. Wybaczcie, ale po zjedzeniu pierwszego, jeszcze lekko ciepłego kawałeczka, z dużą ilością masła i w towarzystwie mleka, nie jestem w stanie wykrzesać więcej słów. Jestem pewna, że to ciasto będzie u nas częstym gościem - i założę się, że u Was też, kiedy tylko upieczecie je po raz pierwszy i przeniesie Was w świat dzieciństwa, w którym Wasze babcie wypiekały właśnie takie ciasto!

Stopień trudności:
Ilość porcji:
blacha 25x35 cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Ciasto drożdżowe:
560g mąki pszennej tortowej
250ml mleka
50g świeżych drożdży
120g cukru
40g masła (rozpuszczonego i przestudzonego)
2 średnie jajka
szczypta soli

Kruszonka:
100g miękkiego masła
ok. 150g mąki pszennej tortowej (lub krupczatki)
100g cukru pudru





Mleko podgrzać, by było letnie, wymieszać je z 1/3 cukru, pokruszonymi drożdżami i 1/3 ilości mąki, mieszać do powstania gęstej masy, odstawić na 15-20 minut, aż rozczyn zacznie rosnąć. Wtedy też dodać resztę mąki, cukru, masło, jajka i szczyptę soli, wymieszać drewnianą łyżką, a następnie zarabiać ręką – ciasto powinno być rzadkie, klejące, ale łatwo odchodzić od dłoni.

Wyrabianie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dodać drożdże i połowę cukru oraz 1/3 mąki i masło, podgrzewać – 3 min., 37°C, o. 2. Zostawić rozczyn na 15 minut, by zaczął rosnąć. Po tym czasie wsypać resztę mąki i cukru, dodać jajka i szczyptę soli i wyrobić – 2 min., o. Interwał.

Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią i ściereczką i odstawić na co najmniej 1 godzinę w ciepłe miejsce – do podwojenia objętości.

W międzyczasie zrobić kruszonkę – miękkie masło zagnieść z mąką i cukrem pudrem, wstawić do lodówki. (w TM 1 min., o. Interwał, w razie potrzeby dognieść ręcznie)

Kiedy ciasto wyrośnie, blachę 25x35cm wyłożyć papierem do pieczenia, ciasto bez kolejnego zagniatania wyłożyć na blachę, zwilżoną dłonią wyrównać wierzch, przykryć blachę folią (tak by absolutnie nie dotknęła ciasta, można przypiąć ją do brzegów blachy klipsami do papieru) i odstawić w ciepłe miejsce, by dalej rosło – od razu nastawić piekarnik na 180°C góra/dół, a kiedy się nagrzeje, zdjąć folię z blachy, posypać wierzch ciasta kruszonką i wstawić blachę do piekarnika, piec 35-40 minut, aż wierzch się dobrze zarumieni.

Upieczone od razu wyjąć z piekarnika i z blachy przełożyć na kratkę by wystygło.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto drożdżowe z kruszonką
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką
  • Ciasto drożdżowe z kruszonką

0 komentarzy