//

Ciasto francuskie z jabłkami

Było już domowe ciasto francuskie, więc obowiązkiem moim jest pokazać Wam moje pomysły na nie :) jeden na blogu już się pojawił, ten jest kolejny, mam nadzieję, że spodoba się Wam tak jak poprzedni. Bo niby zwykłe ciasto francuskie i ze zwykłymi jabłkami, ale to jednocześnie przepyszny dodatek do kawy :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
ok. 25 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


600g ciasta francuskiego (o przygotowaniu domowego ciasta francuskiego pisałam w osobnym poście - link do przepisu poniżej)

Nadzienie:
2 średnie jablka (po ok. 200g)
2 płaskie łyżeczki cynamonu
4 łyżki cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki soku z cyrtyny

Ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu
gruby cukier do wypieków lub trzcinowy, do posypania
ewentualnie: cukier puder





Zobacz przepis na domowe ciasto francuskie (klik):
ciasto francuskie8

Jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Piekarnik nastawić na 210°C góra/dół, balchę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto podzielić na dwie części i każdą rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt o grubości 2-3mm – kształt i długość zależą od tego, jakie ciasteczka przygotowujemy – ja robiłam okrągłe o średnicy 7,5cm, ale można też zrobić prostokątne, kwadratowe. Rozwałkowane ciasto przekroić wzdłuż na pół. Na jednej połowie układać nadzienie, a drugim płatem przykrywać, ugnieść ciasto wokół nadzienia i pociąć ciasto na „nadziane” kształty, skleić brzegi za pomocą widelca.

Ciastka układać na blasze, każde naciąć ostrym nożem i posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać cukrem, wstawić blachę do piekarnika i piec 12-15 minut, aż do zarumienienia. Upieczone ciasteczka wyjąć od razu i studzić na kratce.
ciasto francuskie z jabłkami1   ciasto francuskie z jabłkami2

ciasto francuskie z jabłkami3  ciasto francuskie z jabłkami4

Moje uwagi:
1. Użyłam grubego cukru do wypieków, który niedawno kupiłam sobie w niemieckim sklepie (podczas powrotu ze szkolenia w Londynie) – jest wspaniały, ale trudno dostępny, więc zamiast niego można użyć cukru trzcinowego (nie roztapia się tak łatwo jak zwykły, biały cukier).
2. Dla uroku, kiedy ciastka całkiem ostygną, można oprószyć je cukrem pudrem.
3. Jeśli ciastka nie zmieszczą się na jednej blasze, należy rozłożyć je na dwie blachy, ale każdą piec oddzielnie.

Łakocie na weekend



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto francuskie z jabłkami
  • Ciasto francuskie z jabłkami