Szanowni Czytelnicy!
Od dnia 1 września 2019 blog nie będzie moderowany aż do odwołania.
To znaczy, że nie będę odpowiadać na komentarze pod przepisami ani na wiadomości e-mail związane z przepisami.
Bardzo przepraszam za zaistniałą sytuację, obecnie rozważam zamknięcie bloga, w tym dostępu do przepisów, ale decyzja nie jest jeszcze podjęta.
Pozdrawiam Was serdecznie, Dominika Kowalczyk

Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą

  • Autor:
    Domi
  • Data:
    24/7/2015
  • Kategoria:
Kiedy zrobiłam swoje własne, pierwsze udane ciasto francuskie, postanowiłam, że nie spożytkuję go wyłącznie ze słodkimi dodatkami. Jak wiadomo, szpinak z serem typu feta to zawsze doskonałe połączenie, dlatego postanowiłam właśnie je zamknąć we francuskim cieście i podać na obiad.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
7-8 sztuk
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


300g ciasta francuskiego (o przygotowaniu domowego ciasta francuskiego pisałam w osobnym poście - link poniżej)

Nadzienie:
30g masła
1 średnia, biała cebula
3 ząbki czosnku
300g świeżego szpinaku w liściach
140g sera typu feta
świeżo mielony, czarny pieprz

Ponadto:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
sezam do posypania





Zobacz przepis na domowe ciasto francuskie (klik):
ciasto francuskie8

Najpierw przygotować nadzienie (ponieważ szpinak musi całkowicie ostygnąć, by nie ogrzać ciasta!):
Szpinak dobrze wypłukać pod bieżącą wodą, osuszyć. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, włożyć cebulę, zamieszać i dodać czosnek i chwilę razem dusić, aż się zeszklą i puszczą aromat, wtedy też dodać całe liście szpinaku i smażyć, aż cała woda, którą puszczą liście, odparuje. Na samym końcu dodać czarny, świeżo mielony pieprz, przełożyć szpinak do miski i wystudzić. Do wystudzonego szpinaku wkruszyć ser feta i delikatnie wymieszać, schłodzić nadzienie w lodówce.

Nastawić piekarnik na 210°C góra/dół, blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Ciasto rozwałkować cienko na oprószonej mąką stolnicy (na grubość ok. 2 mm) na prostokąt ok. 15x80cm, na środku ułożyć pasek z nadzienia, a brzegi naciąć na ukos, tworząc paski, zakryć nadzienie, kładąc paski naprzemiennie, pokroić na mniejsze części (ok. 10cm dlugości) i ułożyć na blasze w równych odstępach, posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać sezamem i wstawić do nagrzanego piekarnika.

Piec 15-20 minut do zarumienienia, wyjąć upieczone z piekarnika, przełożyć na kratkę i lekko przestudzić – podawać na ciepło.

ciasto francuskie ze szpinakiem1 ciasto francuskie ze szpinakiem2



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą
  • Ciasto francuskie ze szpinakiem i fetą