//

Ciasto orzechowo-dyniowe

Mięciutkie, wilgotne ciasto wściekle pachnące cynamonem z największą niespodzianką w środku... chrrrrrupiącymi orzechami włoskimi! To ciasto onieśmieliło moje kubki smakowe, podbiło także podniebienie mojego Ukochanego, który za dynią nie przepada, a ciasto bardzo mu smakowało. Być może dlatego, że dynia nie jest wyczuwalna w cieście. Myślę, że nie trzeba zabijać go żadną polewą, wystarczy lekka chmurka z cukru pudru, by ciastu nadać urok i dopełnić smaku. A smak to poezja...

Stopień trudności:
Ilość porcji:
12 kawałków
Czas przygotowania (min):
15
Gotowanie/pieczenie (min):
40
Czas całkowity (min):
55


100g obranych orzechów włoskich
200g surowej, oczyszczonej dyni
1 jajko
50g masła, stopionego i przestudzonego
150g cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru waniliowego (osobiście dodałam ziarenka ze świeżej laski wanilii)
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/3 łyżeczki soli
150g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia





Piekarnik nastawić na 170 stopni, formę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Orzechy bardzo drobno posiekać. Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, zmiksować w misce z jajkiem, przestudzonym masłem i cukrami. Do masy przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami i całość ponownie zmiksować.

Przełożyć ciasto z miski do formy, wyrównać wierzch i wstawić do pekarnika. Piec 35-40 minut. Upieczone ciasto można od razu wyjąć, przełożyć z formy na kratkę do studzenia, a gdy wystygnie oprószyć cukrem puderm.

Przzepis na domowy cukier waniliowy – PO KLIKNIĘCIU.

 

THERMOMIX:

Piekarnik nastawić na 170 stopni, formę (20x20cm) wyłożyć papierem do pieczenia.

Do naczynia miksującego włożyć orzechy włoskie, zmiksować – 4s., o. 5. Przełożyć na talerzyk. Włożyć pokrojoną w kostkę dynię i zmiksować – 5s., o. 5. Dodać przyprawy, cukier trzcinowy i waniliowy, przestudzone masło oraz wbić jajko i wymieszać – 10s., o. 4.

Do masy w naczyniu wsypać rozdrobnione wcześniej orzechy, dodać mąkę i proszek do pieczenia, wymieszać – 20s., o. 4. Wygarnąć ciasto do formy za pomocą kopystki, wyrównać wierzch i wstawić do pekarnika. Piec 35-40 minut. Upieczone ciasto można od razu wyjąć, przełożyć z formy na kratkę do studzenia, a gdy wystygnie oprószyć cukrem puderm.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto orzechowo-dyniowe