//

Ciasto „Shrek”

Tego ciasta nie trzeba chyba nikomu przedstawiać - Shrek - zielone, warstwowe (bo przecież "ogry mają warstwy") i bardzo smaczne :) Nie jest bardzo trudne w przygotowaniu, ale trochę czasochłonne, na pewno zachwyci wszystkich gości.

Stopień trudności:
Ilość porcji:
na blachę 24x28 cm
Czas przygotowania (min):
Gotowanie/pieczenie (min):
Czas całkowity (min):


Biszkopt:
3 jaja wielkości M (oddzielić żółtka od białek)
szczypta soli
3 łyżki cukru (dałam cukier waniliowy)
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka budyniu waniliowego w proszku

Zielona masa budyniowa:
900ml zielonego soku typu Kubuś lub Pysio (zielony banan-kiwi)
3 opakowania budyniu waniliowego w proszku (każdy po 40g i na 500ml mleka)

Pianka śmietankowo-agrestowa:
500ml śmietanki słodkiej kremówki 30 lub 36% (mocno schłodzonej)
2 opakowania galaretki agrestowej (na 500ml wody)
250ml wrzątku

Ponadto:
1 opakowanie galaretki agrestowej
350ml wrzątku
2 opakowania ciastek typu Delicje (miałam o smaku jabłkowym)





Galaretki do pianki i na wierzch: 2 opakowania galaretki (na piankę) rozpuścić w 250 ml wrzątku, odstawić do całkowitego wystudzenia (ale nie do stężenia). 1 opakowanie galaretki (na wierzch) rozpuścić w 350ml wrzątku i również odstawić do wystudzenia.

Przygotować biszkopt: Blachę 24×28 (lub o zbliżonych wymiarach) wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nastawić na 180°C. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, stopniowo wsypywać cukier i miksować, aż masa będzie gładka i lśniąca, dodawać żółtka po jednym. Na końcu wsypać proszek budyniowy i mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przelać masę do blachy, wstawić do piekarnika i piec 20-25 minut. Po upieczeniu od razu wyjąć, upuścić blachę z wysokości ok. 30 cm i wyjąć biszkopt z blachy w celu ostudzenia.

Zielony budyń: w 250ml soku rozmieszać wszystkie budynie, bardzo dokładnie. Resztę soku doprowadzić w garnku do wrzenia, wlać mieszankę budyniową i gotować, cały czas energicznie mieszając, aż budyń zrobi się bardzo gęsty i straci smak surowizny.

Ciasto: Biszkopt wyjąć z papieru do pieczenia (jeśli będzie sprawiał problem, należy pomóc sobie i odkroić go nożem, włożyć z powrotem do blachy, w której się piekł, wyłożonej folią spożywczą (dokładnie, aż po wysokie brzegi), na biszkopt od razu wyłożyć gorący budyń, wyrównać warstwę i odstawić do całkowitego wystudzenia. Na chłodny budyń poukładać ciastka obok siebie, biszkoptem do dołu i lekko wcisnąć w budyń.

Pianka śmietankowo-agrestowa: schłodzoną śmietankę umieścić w misce i miksować na najwyższych obrotach na sztywno. Pod koniec ubijania, zmniejszyć obroty miksera o połowę i stopniowo, cienką strugą wlewać ostudzoną galaretkę (te dwie rozpuszczone w 250ml), zmiksować całość na jednolitą masę i natychmiast przełożyć na ciastka w blasze, wyrównać wierzch i wstawić ciasto do lodówki na 30 minut.

Wierzch: Po chłodzeniu wyjąć ciasto z lodówki i za pomocą łyżki rozprowadzić połowę rozpuszczonej w 350ml wody galaretki (musi być całkowicie wystudzona) i dobrze pokryć nią wierzch, wstawić ciasto na godzinę do lodówki, następnie wylać na nie resztę galaretki i wstawić ciasto do lodówki na co najmniej 8 godzin – lub całą noc.

1. Ciasto polecam kroić nożem moczonym we wrzątku, by warstwy ładnie i równo się dzieliły.
2. W oryginalnym przepisie biszkopt był zrobiony z większej ilości jaj, jednak jak na tę blachę był on zdecydowanie za wysoki i za duży, nawet po przygnieceniu go deską – wg wskazówek. Dlatego też podaję przepis na mniejszy, cieńszy biszkopt :)
3. Blachę należy wyłożyć folią spożywczą, by ciasto nie przeszło smakiem metalu – czasem to się zdarza, szczególnie przy blachach używanych już wielokrotnie.
4. Galaretki postanowiłam przygotować przed przystąpieniem do reszty pracy – zdążyły spokojnie ostygnąć i cała praca z ciastem nie rozciągnęła się.

Przepis na ciacho znalazłam na blogu Gotuję bo lubię.

Łakocie na weekend

>>POBIERZ PDF<<, by wydrukować przepis.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto „Shrek”
  • Ciasto „Shrek”