//

Ciasto Snickers

Szukałam, szukałam, szukałam i znowu nie znalazłam przepisu, który spełniałby moje oczekiwania. Postanowiłam więc, że sama opracuję swój przepis na ciasto zwane Snickersem. Są setki różnych wersji w internecie, jedne na herbatnikach, inne z czekoladą, jeszcze inne z orzechami włoskimi - teraz i ja mam swoją wersję, która zachwyciła każdego, kto go spróbował :) Wbrew pozorom wykonanie tego ciasta, to pestka, nic trudnego. Jego zrobienie trochę rozciąga się w czasie, bo biszkopt i krem potrzebują czasu, by ostygnąć, ale poza tym robota idzie raz-dwa :) A cóż mogę powiedzieć o jego smaku? Hmm... biszkopt jest miękki, wilgotny, puszysty. Krem jest aksamitny, delikatny i subtelny w smaku, a całości dopełnia lekka nuta Amaretto i masa kajmakowa z orzeszkami... po prostu obłęd! :) Użyłam kajmaku firmy Polder (który jest wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych) - jest bardzo kremowy i naprawdę fantastyczny w smaku :)

Stopień trudności:
Ilość porcji:
8
Czas przygotowania (min):
60
Gotowanie/pieczenie (min):
60
Czas całkowity (min):
120


Biszkopt:
7 jajek (osobno białka i żółtka)
130g mąki pszennej tortowej
180g cukru białego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g mielonych migdałów

Masa kremowa:
400ml mleka
1 budyń waniliowy
2 łyżki cukru z wanilią
100g miękkiego masła (w temp. pokojowej)

Poncz:
likier Amaretto
mocna, czarna herbata

Polewa:
250g kajmaku
100ml mleka
80g masła
200g niesolonych orzeszków ziemnych (bez brązowych łupinek) i podzielonych na połówki





Rozgrzać piekarnik do 100 stopni, tortownicę o średnicy 26 centymetrów wyłożyć na spodzie papierem do pieczenia, a ścianki posmarować masłem.

Biszkopt:
W dużej misce ubić białka na sztywną pianę, cały czas ubijając dodawać cukier, aż piana stanie się gładka i lśniąca. Do ubijanej masy stopniowo dodawać żółka po jednym, a na sam koniec stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i orzechami.
Jednolite ciasto wlać do tortownicy, wstawić ją do piekarnika i podwyższyć temperaturę do 160 stopni. Piec biszkopt około 40-45 minut (do tzw. suchego patyczka), po czym od razu wyjąć go z piekarnika i zrzucić tortownicę z wysokości około 40 centymetrów. Od razu wyjąć biszkopt na kratę, by ostygł.

Krem:
Od porcji mleka odlać pół szklanki i rozmieszać w niej budyń. Resztę mleka zagotować w garnuszku z cukrem, a kiedy się zagotuje wlać rozrobiony budyń i mieszać, aż masa zgęstnieje. Odstawić budyń, by całkowicie wystygł – do temperatury pokojowej.
Kiedy tak się stanie budyń zmiksować mikserem, dodać masło i zmiksować na gładką masę.

Polewa:
W garnuszku zagrzać mleko z masłem, dodać kajmak i mieszać, aż wszystko całkowicie się rozpuści i połączy w jednolitą masę. Dodać orzeszki, zamieszać i odstawić garnek w chłodne miejsce, by masa przestygła.
Kiedy stężeje posmarować nią wierzch ciasta.

Złożenie ciasta:
Wymieszać herbatę z Amaretto w dowolnych proporcjach (w wersji dla dzieci ograniczmy się do herbaty).
Biszkopt przekroić na pół w poziomie, dzieląc go na dwa blaty. Spodni blat ułożyć na paterze lub dużym talerzu i nasączyć go ponczem. Wierzchni blat obrócić do góry nogami i również go nasączyć.
Na blat spodni równomiernie rozłożyć krem i przykryć wierzchnim blatem. Krem na bokach wyrównać. Wierzch ciasta pokryć polewą.



Jeśli skorzystałeś/aś z mojego przepisu, serdecznie zapraszam Cię
do przesłania zdjęcia potrawy na kontakt@domiwkuchni.pl.
Zdjęcia można również wstawiać do komentarzy pod przepisem!


  • Ciasto Snickers
  • Ciasto Snickers